A klímaberendezések elhelyezésének szabályairól

A klímaberendezések kültéri egységeinek elhelyezéséről a településkép védelméről szóló 40/2017. (XII. 21.) önkormányzati rendelet tartalmaz előírásokat.

A rendelet alapján az építmény utcáról látható homlokzatán klímaberendezés elhelyezése településképi bejelentés tudomásulvételével történhet. A településképi bejelentést Göd város főépítészéhez írásban kell benyújtani.

Általános előírás, hogy a városban az épületek utcai homlokzatán a klímaberendezés kültéri egysége nem helyezhető el.
 
Az épületek nem utcai homlokzatain a szomszéd kerítéstől számított 2,6 m távolságon belül nem helyezhető el a klímaberendezés kültéri egysége.

Az általános elírástól eltérést engedélyez a rendelet az alábbi esetekben:

Az újonnan építendő többszintes, többlakásos épületek esetén a településkép védelme érdekében a klímaberendezés kültéri egysége csak a mellvéd takarásában létesíthető. Ebben az esetben az épületek tervezésénél javasolt az erkélyek, loggiák, teraszok mellvéddel (átlátszatlan szerkezettel) történő tervezése a klímák elhelyezhetősége érdekében.

Azon, már meglévő épületeknél, ahol csak utcai homlokzatuk van a lakásoknak, az épületeken a gépészeti berendezések elhelyezése csak takartan történhet, az erkélyek korlátján belül. Az erkéllyel nem rendelkező lakások esetében a klímaberendezések kültéri egységei az épület teljes magasságában ugyanazon ablak alatt helyezhetők el, a hozzájuk tartozó vezetékeket belső térben kell vezetni. E berendezések az egész épületre vonatkozó, egységes koncepció alapján helyezhetők el.

Kérjük, hogy a szomszédok nyugalma érdekében a klímaberendezések helyét átgondoltan tervezzék meg.

Tarjányi Judit főépítész
Göd Város Önkormányzata