1. Főoldal
  2. /
  3. Archív
  4. /
  5. Beszámoló: lakossági fórum az...

A kedd délutánra szervezett lakossági fórumon a késői meghirdetés ellenére sok gödi tudott részt venni, és a szomszédos településekről, Dunakesziről és Fótról is érkeztek érdeklődők. A meghívott vendégek közül elsőként Bodnár Zsuzsa, a Göd-ÉRT Egyesület elnöke mondta el, hogyan és miért végeztették el a talajvíz-vizsgálatokat. Gariscsák Erzsébet vegyészmérnök az NMP-ről, felhasználásáról, élettani hatásairól tartott ismertetőt. A DMRV műszaki igazgatója, Balogh Zsolt a cég által rendszeresen végzett vízminőség-ellenőrzésekről beszélt, valamint arról, hogy a szennyezés ismertté válása következtében milyen plusz vizsgálatokat terveztek, illetve végeznek majd el a kormányhivatal felkérése alapján. Frankovits György, a Samsung EHS-vezetője az NMP gyárbéli felhasználását ismertette, elmondta, hogy azonnal vizsgálatot indítottak, de egyelőre nem találtak arra utaló nyomot, hogy az anyag a Samsung SDI-ban került volna a talajba. A lakossági hozzászólások, kérdések megválaszolása után a Shin úr, a Samsung SDI pénzügyi vezetője is felszólalt.

Jelen pillanatban a gödiek legfontosabb kérdésére, hogy milyen közvetlen veszély fenyeget és mit kell tenniük (vagy mit nem szabad) megnyugtató válaszokat hallottunk a jelen lévő szakemberektől. A talajvíz NMP-koncentrációja nagyon alacsony, élettani hatása ilyen mennyiségben egyáltalán nem várható. Az anyag gyorsan lebomlik, valamint az élő szervezetekben nem halmozódik fel. A szennyeződés a gödi ivóvízkutakat nem fenyegeti, de az ügy ismertté válásakor a DMRV a szokásos és törvényben meghatározott ivóvíz- és talajvízmonitoring-vizsgálatai mellett új méréseket kezdett el tervezni, illetve erre konkrét felkérést is kapott a kormányhivataltól.

A Samsung EHS-vezetője többször elmondta, hogy minden jogszabályt betartanak, és a kibocsátott szennyezések bőven határérték alattiak, az NMP pedig nem kerülhet ki a gyárból a technológiai folyamatok és a folyamatos kontroll miatt. A szennyezés a céget is nyugtalanítja, és komoly vizsgálatokat folytatnak a dél-koreai központ bevonásával. Ugyanakkor – ahogy azt több felszólaló is említette – a céget számos alkalommal bírságolták meg pl. veszélyes anyagok szabálytalan tárolása miatt, és az is probléma, hogy a hatóságok titkosítanak egyes fontos monitoring-adatokat. Frankovits György idén nyárra ígérte a Samsung 2020-21-es fenntarthatósági jelentésének elkészültét és nyilvánosságra hozatalát.

Ugyan közvetlen veszélyről jelenleg nem tudunk, a szennyezés ténye arra utal, hogy esetleg más, problémásabb anyagok is bekerülhetnek a gödi talajvízbe – illetve azt is fontos volna tudni, hogy az NMP egyszeri alkalommal, vagy folyamatosan szennyezi a környéket. Emiatt fontos lenne – kézenfekvő módon az első mintavételek helyén – a rendszeres utánkövetés, illetve hosszabb távon monitoringkutak létesítése a gyár körül. Ez utóbbihoz az első és legfontosabb lépés egy konkrét szakmai javaslat a kutak elhelyezkedéséről, a mérendő anyagokról és a mérési gyakoriságról.

A fórum FB-közvetítése

További információk:
A Göd-ÉRT Egyesület által készíttetett szakvélemény
A Samsung SDI prezentációja
Gariscsák Erzsébet prezentációja