Élet a városban

Környezetvédelem

  1. Home
  2. /
  3. Élet a városban
  4. /
  5. Környezetvédelem
  6. /
  7. Klímabarát Települések Szövetsége

Klímabarát Települések Szövetsége

A Klímabarát Települések Szövetsége Magyarország egyetlen tematikus céllal szerveződő önkormányzati szövetsége. A mára több mint 60 önkormányzati taggal rendelkező szövetség néhány lelkes polgármester és szakértő összefogásával azért jött létre 2009-ben, hogy a szakmai tapasztalatok megosztásával megkönnyítse, illetve segítse helyi, települési szinten az elkerülhetetlennek tűnő klímaváltozáshoz történő alkalmazkodást, valamint a kihívásokra történő felkészülést.

A Klímabarát Települések Szövetségének tagjai között találunk néhány száz lakosú falvakat, többezer fős településeket és kisvárosokat, valamint fővárosi kerületeket és megyei jogú városokat az ország minden részéről, sőt községeket és városokat a Kárpát-medence magyarlakta vidékeiről is.
A Szövetség többek között szakmai konferenciákkal, képzésekkel, előadásokkal és a pályázati lehetőségeket, szakmai híreket tartalmazó havi hírlevelekkel támogatja a partnereit. A Szövetség szolgáltatásai között szerepel még klímastratégiák, SECAP-ok kidolgozása, módszertani és pályázati tanácsadás, valamint környezet- és klímavédelmi fókuszú lakossági kampányok megvalósítása is. A Szövetség ajánlásai itt olvashatóak!

Városunkban ma már több mint 20 ezren élnek. A gödiek hangulatos, barátságos, szerethető városként tekintenek otthonukra, amely az átlagosnál is nagyobb zöldfelülettel rendelkezik. E családbarát és élhető környezet vonzza igazán ide a fiatalabb generációk tagjait, akik évről évre egyre jelentősebb részét adják Göd lakosságának.

Az épített és kulturális örökségek mellett a természeti értékek megőrzése és a fenntarthatóság is kiemelkedően fontos Göd Város Önkormányzata számára, ezért az önkormányzat klímavédelmi stratégiát dolgozott ki. Ennek része például a közintézmények épületenergetikai korszerűsítése, közösségi napelempark létrehozása vagy az elektromos autókhoz kiépítendő töltőhálózat létesítése. Szintén a projekt részeként szeretnének energetikai adatbázist létrehozni, egy zöld közbeszerzési szempontrendszert kialakítani, és a városi zöldkatasztert folyamatosan aktualizálni.