Szabadidő

Fedezze fel Gödöt és környékét!

Fedezze fel Gödöt és környékét!

A Dunakanyar kapujának is nevezett, több mint 700 éves település kedvelt úti célja a csendre és a pihenésre vágyóknak, de sokan felkeresik a vízi-, a kerékpáros és a bakancsos turizmus szerelmesei közül is, ugyanis Göd a fővárosból vonattal vagy autóval mindössze fél óra alatt elérhető.
Kevés ilyen csodás panorámával büszkélkedő vízparti város található az országban. Göddel szemközt a Szentendrei-sziget, a mögött a Pilis bércei, északra pedig a Börzsöny hegység nyújt feledhetetlen látványt. Természeti adottságainak köszönhetően Göd igen gazdag ártéri erdőkben, ezért kiváltképp kedvező ártéri kajakos, kenus vagy éppen SUP-deszkás túrákhoz is. Az ártéri erdők gazdag növény- és állatvilága testközelből figyelhető meg, miközben eveznünk sem nagyon kell, hiszen az ártéri erdőkben alig érezhető a Duna sodrása, a fák lombkoronái pedig megóvnak bennünket az erősebb széláramlatoktól. Egy-egy evezős programhoz tehát tökéletes helyszínt biztosítanak a gödi ártéri erdők.
A Duna bal partján fekvő Göd mindig is kedvelt nyaralóhely volt, a településen kifejezetten sok régi villa és kúria található, de folyó közelsége és a helyi termálfürdő is remek célponttá teszik az idelátogatók számára.
Egy kellemes séta során érdemes felkeresni a Nemeskéri-Kiss-kúriát, a Buchwald–Wydler–Pick-villavillát (a mai városházát), a Tost–Wigner-villát (a mai piarista szakiskolát), a Schäffer-kastélyt, a Walch-villát vagy a Szapáry-kastély épületét. Gödön található Németh László villája is, ahol mások mellett az Emberi színjáték és a Szerdai fogadónap című művek születtek. (A régi villákról és épületekről, valamint sok más egyéb látnivalóról bővebben is olvashatnak ezen a honlapon az Élet a városban/Látnivalók menüpont alatt.)
Több más dunakanyarbeli településhez hasonlóan Göd történelme is egészen az őskorig követhető nyomon, számos régészeti emlék bizonyítja ezt. Természetesen a rómaiak is megfordultak a környéken, a mai Felsőgöd területén pedig egy avar kori földvár maradványa látható.
A gödi Duna-part is megér egy kiadós sétát, ám ha szívesen csobbannánk egyet, nyáron a dunai szabadstrandok, egész évben pedig a helyi termálstrand várja a fürdőzni vágyókat.
1875-től 1880-ig a gödi istálló lakója volt Kincsem, minden idők legeredményesebb magyar versenylova. Az egykori istálló egyébként Göd egyik legrégebbi épülete, napjainkban pedig – teljes körű felújítását követően – Kincsem Udvarház néven népszerű rendezvényhelyszín.
A dunai evezés mellett érdemes a gödi tavakat is felkeresni. A Feneketlen-tó melletti rét kedvelt piknikhelyszín, a Szakáts-kerti horgásztó viszont a pecások paradicsoma. A Huzella-kert a csodálatos kis tó látványa mellett botanikai ritkaságokat is kínál, a tanösvény pedig végigvezet bennünket a kert történetén.
Göd látnivalói és programlehetőségei mellett a környék további kirándulásokra csábít. A biciklisek többnyire az EV6-os kerékpárúton tekernek el Vácig, vagy akár Nagymarosig, Zebegényig. Aki pedig újabb kalandokra vágyik, az révhajóval átmehet a Szentendrei-szigetre, ahol Kisoroszitól Szigetmonostorig szintén temérdek természeti kincs és vízparti élmény várja a kirándulókat.
A közelben a Vácrátóti Arborétum, Szendehelyen a Katalinpusztai Kirándulóközpont és a váci Naszály-hegy is tartogat meglepetéseket. Utóbbinál a Násznép-barlang igazi bakancslistás helyszín. Gyerekekkel Veresegyházra, a Medveotthonba is érdemes ellátogatni.
Mielőtt eljön hozzánk Gödre, kérjük, olvassa el Németh László alábbi sorait:
„Ha a Dunához leballagtam, a Szinnyei pacsirtáját kerestem a csillogó jegenyesorok felett. Mindig az ilyen tájakat szerettem, ahol természet és emberi munka tarka foltokban folytak össze; kicsi villák gyümölcsfák közt ültek, s a kertek körül még töretlen mezőn legelt a vasutas tehene. Ha a Duna töltésére kiálltam, a vontatott uszályokról a hajós nép otthonocskái néztek rám két cserép muskátlijukkal; szemben a Pilis sötétzöld nyugalma, s a folyókanyarban, a tornyos Vác fölött szőlők és szántóföldek fésült csíkjai. A természet itt valóban ölében tartotta az embert, s mosolyogva nézte küzdelmét s játékait.”