Sport

100 éves a gödi labdarúgás

  1. Home
  2. /
  3. Élet a városban
  4. /
  5. Sport
  6. /
  7. 100 éves a gödi...

100 éves a gödi labdarúgás

Foci, foci és foci – anno

„Volt egy kapus Angliában, akit úgy hívtak, Robinson. A pisztolya oda volt akasztva a kapufára, mert megesküdött, hogy ha egyszer mégis bekapja… Aztán egy mérkőzésen bekapta a gólt. Valahogy nem tudta kifogni azt a lövést. Aztán a halántékához illesztette a pisztolyt és puff…”
Ugyan ki ne emlékezne a Régi idők focija című Sándor Pál-film fenti mondataira… És persze ki ne emlékezne Minarik Ede mosodásra, a gyors lábú Bikácsira, Vallay kapusra, Kövesire, az örök tartalékra.

Kell egy csapat!

A Gödi Almanach 1999-ben megjelent V. kötetében kitűnő dolgozatot olvashatunk Perényi Jenő tollából a felsőgödi labdarúgás első évtizedeiről, a Felsőgödi Testgyakorlók Körének, az FTK-nak történetéről. (A foci szerelmeseinek érdemes rákeresniük a honlapunkon –Kultúra/Gödi Almanach – az ötödik kötet 194. oldalán kezdődő írásra.)

Erős a gyanúnk, hogy nem minden gödi család könyvespolcán található meg a Simkó Géza és Láng József szerzőpáros 100 éves a gödi labdarúgás című könyve, amely a kezdetektől 1974-ig követi nyomon az FTK történetét. (Reménykedünk abban, hogy előbb-utóbb megszületik a folytatás, amely a napjainkig dolgozza fel a gödi fociélet eseményeit, eredményeit.)

A 100 éves a gödi labdarúgás előszavát Szabó Zsuzsa, a József Attila Művelődési Ház igazgatója írta. Ebből idézünk: „Kedves Olvasó! Szíves figyelmébe ajánlom e képes sporttörténeti albumot abból az alkalomból, hogy városunk 2020 júliusában ünnepelte a gödi labdarúgás szervezett formában történő megalakulásának 100. évfordulóját. A gödi művelődési ház helytörténeti értékmentés céljából e képes album kiadásával szeretne tisztelegni az elődök előtt, és egyúttal kifejezi gratulációját a szakosztálynak. A könyv a fellelhető dokumentumok alapján az 1920-ban megalakult Felsőgödi Testgyakorlók Körének (FTK) történetét és tevékenységét mutatja be 1974-ig. E kezdeti korszak sportirányú vonatkozásairól eddig még nem jelent meg olyan átfogó munka, amely egyetlen kötetben foglalta volna össze a gödi labdarúgás történetét és eredményeit.”

A 100 éves a gödi labdarúgás című könyv immár itt, honlapunk sportrovatában is elolvasható, végiglapozható.