Élet a városban

Környezetvédelem

Védett értékeink

Akik ismerik Gödöt, tisztában lehetnek azzal, hogy városunk és környéke bővelkedik kiemelkedő természeti értékekben. Azt azonban talán már kevesebben tudják, hogy ezek közül jó néhány védelem alatt áll. A Homokszigetre és a gödi Duna-partra nyilván sokan tippelnének, ám arra már valószínűleg kevesebben, hogy Göd és Sződliget között nemzeti parki terület húzódik, s például a Juhászhalom, vagyis a Jancsi-hegy környéke Natura 2000-es védelem alatt áll.
És a fentebb említettek csupán az országos jelentőségű védett területek! Rajtuk kívül közel tucatnyi helyi védett természeti értékünk létezik. De vajon mit jelentenek a különböző védettségi kategóriák, és vajon mit kell tennünk annak érdekében, hogy e sokszínű természeti értékeket megőrizzük?
Nos, a védett természeti területek közül a legmagasabb kategória a nemzeti park. Első olvasásra meglepő lehet, de a Duna–Ipoly Nemzeti Park része a Homoksziget is, jóllehet területe csupán néhány hektár.

A Natura 2000 az Európai Unió olyan területi hálózata, amely hasonlóképpen országos jelentőségű védett területeket lajstromoz. Göd két ilyennel büszkélkedhet: az egyik a Duna, maga a folyó „vízteste”, illetve a meder és a parti sáv, valamint a hullámtér. A másik Natura 2000-es terület kevésbé ismert: nagyobb része Csomád, kisebb része pedig Göd kült