Látnivalók

1956-os emlékmű

1932 óta áll a felsőgödi Duna-parton a település egyik legszebb fekvésű ingatlana, a néhányszor már átépített és bővített, a helyi köztudatban „Kék Duna” néven ismert épület. Elnevezése az elmúlt évtizedek során többször változott, volt már Kék Duna Panzió és Strandfürdő, Kék Duna Szálloda-vendéglő és Strandfürdő, Kék Duna Szálló, ÉDOSZ Üdülő, Kék Duna Klubhotel Wellness- és Konferenciaközpont, míg manapság, legalábbis úgy tudni, Kék Duna Klubhotel – Erzsébet Szálloda a hivatalos neve.

Az egykori panzió és strandfürdő területe a régi kertvárostól északra, a Duna-part ligetes, csendes, árnyas területén helyezkedett el. A Színházi Élet 1933-ban így ír róla: „A kék Duna kincse a Felsőgödön most felépült nagyszabású penzió, amelyet (…) különösen az tesz népszerűvé, hogy a fővárostól igen könnyen, és ami fontos, olcsón megközelíthető, amennyiben 1,60 pengőért retúrjeggyel vonaton, autón pedig kitűnő aszfaltúton 25 perc alatt közelíthető meg. A penzió ára 7 pengő, amelyben négyszeri étkezés, gyönyörű világos szoba, szabad strandfürdő, teniszpálya, csónakkikötés, autóparkírozás és egy 7000 öles kert szabad használata is bennfoglaltatik.”

Felsőgödnek akkoriban a Dunán két strandfürdője volt, az egyik a község, a másik a Kék Duna Panzió tulajdonát képezte. Mindkettő csupán 10-12 percnyire volt a község központjától.

Megépítése után három évvel a Kék Duna Panzióban még csupán tíz szobát találunk. A napi teljes ellátás 5 pengőbe került, a strandon a kabinhasználat 0,80 és 1 pengő között mozgott, a szekrényhasználatért 30 fillért kellett fizetni, a havi bérletért pedig 8 pengő körüli összeget kértek. A Kék Duna strandján nyilvánosak voltak a teniszpályák, óránként 2 pengőért lehetett sportolni, a havi bérlet 25 pengőtől volt elérhető.

A panzió – az általa kínált szolgáltatásokkal együtt – a többszöri tulajdonosváltás és a többszöri átépítés-bővítés dacára folyamatosan fogadta vendégeit, ám napjainkban már nemigen lehet ráismerni az egykori épületre.

Amelynek közelmúltbéli történetéhez tartozik, hogy 2019 májusában Göd Város Önkormányzata kérelemmel fordult a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez az állami tulajdonban lévő, évek óta kihasználatlanul álló Kék Duna Hotel épületének átmeneti használatbavétele érdekében. (Az önkormányzatnak azért volt erre szüksége, hogy a Lenkey utcai óvoda újjáépítése alatt is legyen hol elhelyezni négy óvodás csoportot.)
A megállapodás még az év augusztusában megköttetett. Ám annak lejárta óta a városvezetés értetlenül áll azon tény előtt, hogy az állami tulajdonban lévő épület kihasználatlan, őrzésére és „állagmegóvására”, rezsijére a központi költségvetés évente milliókat költ ahelyett, hogy az egykori Kék Duna Hotelt – annak egyéb szolgáltatásaival együtt – a gödi közösség számára hasznosítanák.