Látnivalók

Nemeskéri-Kiss kúria (XIX. század eleje)

  1. Főoldal
  2. /
  3. Élet a városban
  4. /
  5. Kultúra
  6. /
  7. Látnivalók
  8. /
  9. Nemeskéri-Kiss kúria (XIX. század...
A Gödi Nemeskéri-Kiss kúria a XVIII. században épült klasszicista stíllusú műemlék épület. Eredetileg a Madách családé volt, 1736-ban vásárolta meg Grassalkovich I. Antal a körülötte elhelyezkedő Göd-pusztai birtokokkal együtt. Abban az időben az épület a jelentős birtoktest jószágigazgatójának székhelyeként és vincellérházként funkcionált. A hajón érkezett borokat innen szállították lovaskocsival a gödöllői Grassalkovich kastélyba.

Az 1800-as években a Grassalkovich család gazdálkodása hanyatlásnak indult, az épületeket és a földterületeket haszonbérbe adták. 1851-ben herceg Montreál lesz a bérlő, majd Széchenyi István barátainak Sina György és Simon bankároknak lesz a tulajdona. A nagybirtokot a belga Langrand-Dumonceau Bank felparcellázza, melynek jelentős részét a kúriával együtt Nemeskéri-Kiss Miklós vásárolja meg az 1867-es kiegyezés után. Nemeskéri-Kiss Miklós az 1848-as szabadságharc ezredese és Kossuth Lajos bizalmasa volt. A szabadságharc bukása Franciaországban érte és már nem jöhetett vissza Magyarországra, ahol távollétében halálra ítélték. Franciaországban telepedett le, megnősült. 1861-ben III. Napóleontól kapott grófi címet, 1868-ban pedig a Francia Becsületrend Lovagkeresztjével tüntették ki.

A Magyarországon vásárolt véghlesi és gödi birtokait fia Nemeskéri-Kiss Pál császári és királyi kamarás irányította, aki földművelésügyi államtitkárként korlátlan hatáskörrel gyakorolta a felügyeletet a vadászati ügyosztály felett. Hosszú ideig volt az Országos Vadászati Védegylet alelnöke. Kiváló vadászként sok medvét, hiúzt, szarvasbikát és több, mint ezer vaddisznót lőtt, fő szenvedélye mégis a vad tenyésztése és meghonosítása volt.
A Nemeskéri-Kiss kúria a II. világháború után teljesen lepusztult, a helyreállítása 1999-ben kezdődött meg.

Térkép