Művészeink

Gaude Kórus

„Egy kórusban mindenki nagyon különböző. Mégis képes harminc-negyven egyéniség egyazon rezonancián megszólalni, a zene hullámhosszán eggyé olvadni. Egészen egyszerű, hétköznapi emberek hoznak létre közösen apró csodákat, maguk és mások lelkét is megérintő pillanatokat.”

A Gaude Kórus 2000 márciusában alakult a Dunakanyar kapujaként is emlegetett Gödön, Utassy Ferenc karnagy vezetésével. Rövid idő alatt rendszeres szereplője lett a Dunakeszi–Fót–Vác kistérség kulturális életének. Fennállásának 22 éve alatt több mint 200 koncertet adott, 80 távolabbi településre és nyolc országba is elvitte már szeretett városa, Göd jó hírét. Büszke rá, hogy a Magyar kultúra napján 2015-ben megkapta az önkormányzat által alapított, elismerő „Göd Város Alkotó- és Előadóművésze” díjat. 2007-ben Arany dicsérettel minősítést, 2012-ben pedig Gálakórus minősítést szerzett.

A kórus tagjai pedagógusok, bölcsészek, közgazdászok, de a műszaki, informatikai vagy éppen a természettudományos ismeretek és a különféle művészeti ágak képviselői sem hiányoznak soraikból. E sokszínűség köszön vissza az igen gazdag repertoárban is, amely Monteverditől és Bachtól kezdődően egészen a legismertebb magyar zeneszerzők világi és egyházi műveit öleli fel. A palettát számos izlandi darab is színesíti, annak köszönhetően, hogy a kórus első 18 évének karnagya, Utassy Ferenc korábban Izlandon élt és tanított. E különleges múlt számos izlandi kórussal (Hreimur férfikar, Reykjavik női kar, Samkór Reykjavikur, Árnesingakórinn, Hornfjord női kar) megvalósult közös fellépést eredményezett Vácott, Sződligeten és Gödön.

Két évtized alatt a kórus számos külföldi fellépésen vett részt, és Göd nevét Európa-szerte népszerűsítette. Legemlékezetesebb külföldi fellépései közé tartozik a 2014-es trieszti hangverseny az ottani püspök meghívására, a 2015-ös koncert a meisseni dómban, valamint a 2017-es ljubljanai hangverseny a Szent Vitus-templomban. De vendégeskedett már a Gaude Svájcban, Luxemburgban, Ausztriában, Szlovákiában, Erdélyben, és természetesen hazánk számos településén is. A Gaude Kórus ismert operaénekesek, orgonaművészek és zenei együttesek közreműködésével olyan nagyszabású műveket is megszólaltatott már, mint Rossini Stabat matere, Mozart C-dúr Koronázási miséje és Fauré Requiemje.

A kórust 2018 szeptembere óta Földvári Mátyás irányítja, aki jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ötödéves ének-zene-művésztanár, kóruskarnagy-művésztanár hallgatója. Az általa válogatott, a kórus habitusához kiválóan illeszkedő darabokkal tovább gazdagodott a Gaude egyházi és világi repertoárja.

A Gaude Kórus fennállásának 20. évfordulóját nagyszabású ünnepi koncerttel tervezte ünnepelni, amelyre a járványhelyzet miatt 2021 őszén került sor. A felsőgödi Jézus Szíve-templomban megtarott nagy sikerű jubileumi hangversenyen Vivaldi Gloria című motettája szólalt meg zenekari kísérettel, a második részben pedig a két évtized legkedvesebb darabjai hangzottak el a korábbi, majd a jelenlegi karnagy vezényletével, a kórustagok személyes vallomásaival.

A pandémia időszakát online próbákkal áthidalva 2021-ben a jubileumi koncert mellett több fellépésük is volt: Göd város jótékonysági falunapján, Szécsényben, egy kórustalálkozón, decemberben pedig a város adventi gyertyagyújtásán. Az együttes ebben a kétségekkel teli időszakban is hisz az éneklés megtartó erejében, és megsokszorozott erővel törekszik arra, hogy próbái és hangversenyei mindegyikén eleget tegyen a nevében foglalt üzenetnek: gaude – örüljünk, örvendezzünk!

A kórus első karnagya, Utassy Ferenc az Izlandi Köztársaság magyarországi tiszteletbeli főkonzulja. Közreműködésével 2000 óta számos vendég és csoport látogatott el Izlandról Magyarországra, akiknek a Gaude gyakran adott koncertet izlandi repertoárjából. Egy-egy alkalommal 50-60, de előfordult, hogy 400 fős közönség előtt lépett fel az énekkar Ez hozzávetőlegesen 4000 fős hallgatóságot jelent, ami Izland lakosságának több mint 1%-a.

2022 őszén első alkalommal nyílik lehetősége a kórusnak, hogy ellátogasson Izlandra, és elmélyítse az eddig kialakult zenei kapcsolatot ezzel az izgalmas észak-európai országgal. Az utazás költségeinek megteremtéséért az énekkart támogató Violin Alapítvány több pályázatot írt és adott be, valamint adománygyűjtő hangversenyeket szervez. A tervezett programokhoz új kórustagokat is vár a Gaude Kórus. A csatlakozás egyetlen feltétele: az éneklés szeretete. Honlap: http://gaude.hu