Művészeink

Gaude Kórus

2000 márciusában szerveződött gödi zeneszerető polgárokból a GAUDE KÓRUS. A kórustagok nagy része pedagógus, de pénzügyi szakember, mérnök, festőművész, ikonfestő, egyetemista és bábszínházi szakember egyaránt megtalálható tagjai között. A kórus egyre bővül, mai létszáma kb. 40 fő.

A vegyeskar repertoárjában világi és egyházi zene egyaránt található. A kórus karnagya, Utassy Ferenc egy évtizedet töltött Izlandon, majd zenei és diplomáciai munkája elismeréseként 2000-ben Izland tiszteletbeli konzuljának nevezték ki, s mint diplomata tevékenykedik e téren azóta is. Ennek köszönhetően az énekkar zenei programjában számos – eredeti nyelven – előadott izlandi kórusmű is hallható.

Hagyományosnak mondható programjaink:

  • Januárban, a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett városi ünnepségen való részvétel;
  • Március 15-én Kossuth-nóták éneklése a Nemeskéri Kis kúria előtt;
  • Júniusban évadzáró hangverseny a Piarista Juniális keretében;
  • November 3-án, a gödi Nemeskéri-Kiss kúriában évente megrendezett Vadász-mise;
  • az advent 3. előestéjén megrendezett karácsonyi hangverseny, mely már 10. éve kerül megrendezésre a gödi Szent István templomban, ahol külföldi és magyar zenei együttesekkel, neves szólistákkal együtt szerez az énekkar örömteli perceket a hallgatóságnak.

2002 tavaszán Göd Város Vegyeskara meghívást kapott Németországba, Ayl-ba  egy 125 (!) éve működő helyi egyházi kórus jóvoltából, ahol a karnagy úr huzamosabb ideig látta el a kántori teendőket. Luxembourg városban az ott élő izlandi közösség pünkösdi istentiszteletén is közreműködött a kórus.

2003 tavaszán több rangos meghívásnak tett eleget az énekkar. A Pécsi Nemzetközi Fesztivál és Kamarakórus Verseny ill, a IX. Piliscsabai Egyházzenei Napok résztvevőjeként további együttműködésre kapott lehetőséget Göd Város Vegyeskara.

2003 telén hagyományteremtő Adventi Jótékonysági Koncertet szervezett az énnekkar a Gödön élő hátrányos helyzetű gyermekek megsegítésére. A Gödi Zeneiskola tanárai mellett Kállay Bori és Berkes János operaénekesek vállalták a nemes feladatot.

2004-ben Fauré Requiemjét két alkalommal, Szenvedésvasárnap illetve Tisztelet az áldozatok előtt címmel október 23-án adta elő a kórus.

2005-ben, a pünkösdi hétvégén a Wetzlar-Naunheimi Férfikar meghívására töltött el az énekkar pár napot a német dalostársakkal immár Gaude Kórus néven. A világi hangversenyre mintegy 600 jegy kelt el. 2005 karácsonyán a hagyományos karácsonyi műsor mellett Mozart C-dúr Koronázási miséje is felcsendült az alsógödi katolikus templomban, Pászthy Júlia operaénekesnő és tanítványai szólóénekével.

2006 pünkösdjén az MGV-Naunheim Lahngruss férfikar látogatott el Gödre a viszonosság elve alapján. Június első hétvégéjén a hagyományos PEDAGÓGUSNAPI KONCERTEN volt hallható a két kórus. Az azóta eltelt időszakban hagyományos koncertjeinknek tettünk eleget.

  1. május 20-ánBiatorbágyon a hagyományos minősítő koncerten a Gaude Kórus„Arany” Dicsérettel minősítési fokozatot ért el.

2008 májusában Göd svájci testvérvárosában, Monthey-ban tett a vegyeskar élményekkel teli zenei kirándulást.

2009 júniusában egész estés koncertet adott a Gaude Kórus a Pedagógusnap alkalmából.

november 22-én,SzentCecília napján meghívást kapott az énekkar a váci székesegyházba, ahol a mise keretén belül többek között Gounod C-dúr miséje is elhangzott.

2010 júniusában a Gaude Kórus jubileumi, tízéves koncertjén nem csak az egy évtized műveiből válogatott műsort lehetett hallani, hanem  gödi és budapesti szólistákkal együtt csendült fel Rossini Stabat Mater című nagyszabású oratóriuma.

Azóta is heti rendszerességgel, csütörtökönként 19 órától tartja próbáit a vegyeskar a Nemeskéri Kis kúria Pipázójában, ahová szeretettel várják az énekelni szerető, zenei közösségre vágyó gödieket és környékbelieket.