Művészeink

Kállay Bori

„A színészetet úgy lehet igazán megtanulni, ha sokat és sokfélét játsszunk. S fontos az alázat is a szakmával, a színházzal és a kollégákkal szemben” – nyilatkozta néhány évvel ezelőtt Kállay Bori egy, a Pest Megye Lapjának adott interjúban.

Művészi pályája során mindvégig tartotta magát ehhez. 1966 és 1968 között a Miskolci Nemzeti Színházban szerepelt. 1968–69-ben a Szegedi Nemzeti Színházban játszott. 1969 és 1988 között a debreceni Csokonai Nemzeti Színház tagja volt. 1988-tól a József Attila Színházban, majd a Budapesti Operettszínházban játszott hosszú éveken át. Alapító tagja az Interoperett társulatának.

Elénekelte a klasszikus operettirodalom szubrett és primadonna szerepeinek egész sorát, ám mindezek mellett játszott Csiky Gergely és Molnár Ferenc, Füst Milán és Illés Endre, Szakonyi Károly, Karinthy Ferenc és Szabó Magda színdarabjaiban is, prózai szerepeket.

Balmazújvárosban született 1948-ban, Katona Irén néven. Már pici kislányként színésznő szerettem volna lenni. A gyermekszínpadok, a szavalóversenyek mind-mind ebbe az irányba vitték. Egyébként Balmazújvárosban „csupán” megszületett, ugyanis édesapja foglalkozása okán egyik városból költöztek a másikba, míg végül Debrecenben kötöttek ki. Ott járt iskolába, ott voltak a barátai, ott telt a gyermekkora.

A középiskola elvégzése után nem vették fel a Színművészeti Főiskolára, de nem keseredett el, jelentkezett a Miskolci Nemzeti Színházba, énekkari tagnak. Az ott és akkor felért számára egy főiskolával. Egy év múlva áttették a tánckarba. Igaz, táncolni nemigen tudott, viszont mivel korábban négy éven át versenyszerűen tornázott, az adott neki egy olyan mozgásalapot, amelyet kamatoztatni tudott a színpadon is. Azt a fajta színpadi táncot, amire egy operettben szükség lehet, nagyon hamar megtanulta.

Kállay Bori az 1980-as évek végén költözött Gödre akkori férjével, s alakított ki a maga számára egy, a korábbi fővárositól merőben eltérő életformát. Imád kertészkedni, szeret a növényekkel foglalkozni, a természet kikapcsolja, megnyugtatja. Az ilyenfajta fizikai munka, ahogyan fogalmazni szokta, felér számára egy fitneszteremmel. A gödi baráti társaság gyakran összejár, a művésznő kedveli a közös estéket, a nagy beszélgetéseket. Korábban szívesen és gyakran vállalt fellépéseket városunkban, mindenekelőtt egyik legjobb barátjával, Berkes Jánossal.

A felsorolhatatlanul sok színpadi szerep mellett Kállay Bori érdemes művész a filmrajongók számára a gyöngyvászonról sem ismeretlen, több mozi- és tévéfilmben is láthatták. Legutóbb pedig Heller Tamás kollégájával vitték színpadra közös estjüket, Ti rongyos évek címmel.