Művészeink

Makói Juhász István

Makón született 1962-ben. Művészeti tanulmányait Szegeden a Tömörkény István Iparművészeti Szakközépiskolában kezdte, ahol 1980-ban érettségizett grafikusként. Itt Szalay Ferenc festő- és Pölös Endre grafikusművész voltak a tanárai.

Kerítés árnyékkal

1991-ben diplomázott a Képzőművészeti Főiskolán, festő-restaurátor szakon. Mesterei voltak: Menráth Péter, Varga Dezső, Görbe Katalin restaurátorok; Bráda Tibor, Vecsey Csaba és Veress Sándor festőművészek.

1980-tól különböző cégeknél (Delta Kereskedelmi Vállalat, Skála Áruház, Fővárosi 2. sz. Építőipari Vállalat, marosmenti ÁFÉSZ) dolgozott dekoratőrként, grafikusként, gipszszobrászként.

1991-től, a diploma megszerzése után a Magyar Nemzeti Galéria festő-restaurátor művésze,

1995-től a Régi Magyar Restaurátor osztály vezetője egészen 2013-ig. Ezt követően a Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium festéstechnika- és rajztanára.

2014–15-ben dicséretes eredménnyel szerez képzőművész tanári diplomát a Magyar Képzőművészeti Egyetemen.

Többször járt külföldi tanulmányúton, volt Bécsben, Szentpéterváron, Moszkvában, Olaszországban és Görögországban. Képeket festett és restaurált a kolumbiai és a vatikáni nagykövetségeknek. Festményei eljutottak Bécsbe, Caracasba, Bogotába, Londonba, Sydney-be és az Egyesült Államokba.

Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének és a Magyar Restaurátorok Országos Egyesületének.

A festészet, a grafika és a restaurálás mellett szívesen tölti idejét fényképezéssel. Például az ő műtárgyfotói illusztrálják Szilárdfy Zoltán „A magánáhítat szentképei” című könyvét, továbbá a szerző számos más tanulmányát, munkáját is.

Makói Juhász István 1980-ban egy debreceni plakátpályázaton elnyerte a BIOGAL különdíját. 1995 szeptemberében önálló kiállítása volt a budapesti Hilton Szálló dominikánus kerengőjében, 1997 márciusában pedig részt vett Gödöllőn a Házat-Hazát Alapítvány jótékonysági kiállításán, amelynek fővédnöke Habsburg György főherceg volt.

Kremser Schmidt Szent Miklós mellékoltárképének restaurálása – váci Nagyboldogasszony-székesegyház

Szines formák

1997 októberében a Tömörkény István Képzőművészeti Szakközépiskola 100 éves jubileumi kiállításán két festménnyel szerepelt. 1994 és 1999 között egy holland biztosítótársaság reklámfilmjeihez – melyek rendezője Sztevánovity Dusán volt – tucatnál is több hiteles festménymásolatot készített. 1997-ben a Magyar Nemzeti Galériában megrendezett, Barokk Művészet Kolumbiában, illetve Pannonia Regia, valamint Pannonhalma 1000 éve című kiállítások restaurátori munkálatait vezette.

2007 szeptemberében A mi otthonunk – és az Öné! I. Budavári Lakberendezési Kiállítás és Fesztiválon festményeivel és fotóival szerepelt. 2017 őszén kamarakiállítás volt Budapesten a Kisképzőben.

2019 áprilisában Gödön a József Attila Művelődési Házban volt kiállítása, s ugyanez év júliusában munkái szerepeltek a Kisképző festőtanárainak közös tárlatán is a Bartók 1 Galériában. 2019 decemberében Makón, a József Attila Múzeumban láthattuk munkáit.

Rendszeresen vezet rajzszakköröket, felvételi előkészítőket feleségével, Juhász Boldizsár Dórával, valamint festés-technika tanfolyamot is. Nyaranta nyári festőtáborokat szervez és vezet Sinkó István festőművész kollégájával együtt, korábban Zebegényben később Gödön és Szentendrén.

Weboldal