Önkormányzat

Gödi Kincsem Óvoda újraépítése 275 férőhellyel

Pest megye Területfejlesztési Koncepciója 2014-2030 program keretében megvalósuló gödi projektek

Gödi Kincsem Óvoda újraépítése 275 férőhellyel
Átadták az újjáépített Kincsem Óvodát

Augusztus utolsó napján adták át és mutatták be ünnepélyes keretek között a megújult intézményt. Szeptember elsején pedig már birtokba is vehették a gyerekek az új, modern, minden igényt kielégítő kétszintes épületet.

Az ünnepélyes átadón Balogh Csaba köszöntötte az egybegyűlteket. A polgármester Robert Fulghum amerikai szerző Már az óvodában megtanultam mindent, amit tudni érdemes című írását idézte. A sorok rávilágítottak arra, hogy azok a viselkedési alapok, melyet kisgyermekkorban sajátítunk el, meghatározóak egész életünkben. Az óvodában megismert szabályok felnőtt életünk szavaira lefordítva is bölcsnek és igaznak hatnak. Hozzátette: Göd egy különleges település, ahol az általános tendenciákkal szemben egyre több gyermek születik. Fontos feladat megtanítani nekik, hogy mit jelent egy közösség tagjának lenni. A polgármester megköszönte az óvoda dolgozóinak az elmúlt időszakban nyújtott, a költözéssel járó többletmunkát.

Tuzson Bence, a Pest megyei 5-ös számú választókörzet országgyűlési képviselője az ünnepi percekben felidézte azt a 2018 márciusi napot, amikor döntés született arról, hogy Göd megkapja a támogatást az óvoda újjáépítésére. Az akkori polgármesterrel, Markó Józseffel tárgyaltak arról, hogy a jelentős állami támogatást miképp tudja a város kiegészíteni.

Dr. Pintér György szerint múlt és jövő találkozása valósult meg – korábban ő is kísérte gyermekeit az épület elődjébe, most pedig látható és használható a teljesen új, modern óvoda, amely külső jegyeiben emlékeztet a régire is. A körzet önkormányzati képviselője elmondta: 2014 óta vártak a megfelelő pályázati lehetőségre, amely nem csupán korszerűsítést foglal magában, hanem az újjáépítést is lehetővé teszi. A szomszédos telket is sikerült a városnak megvásárolnia, ahol szolgálati lakás kialakítására van lehetőség, és tovább növeli a gyerekek rendelkezésére álló zöld felületet.

Korhecz Imola mondott verset a megnyitón, amelyre a jelenlegi és az egykori óvónénik is eljöttek.

Kocsis Katalin hangsúlyozta: az új épület nagyon modern, minden követelménynek és igénynek megfelel, tiszta, rendezett, öröm benne dolgozni. Az óvodavezető arról is beszélt, hogy a fenntartó minőségi, minden részletre figyelő bútorzattal látta el az intézményt. Befogadták az óvoda munkatársainak ötleteit, kéréseit, így ezentúl több energia jut a szakmai munkára, mert nem kell a napi szinten felmerülő apró-cseprő problémák praktikus megoldásával bajlódni. Most az alapberendezés része sok olyan szükséges tárgy, amelyet az évek során, a tapasztalatok alapján apránként szereztek be korábban.

Az intézmény vezetője sajnálattal beszélt arról, hogy az elmúlt két évben hat helyszínre szétszórt intézmény egyes tevékenységeit felfüggeszteni kényszerült, ilyenek pl. a tehetséggondozó műhelyek, melyek számos területen foglalkoztak az óvónők ajánlása alapján a gyerekekkel. Elmaradtak a nagyobb területet igénylő, nagyobb létszámú hagyományos rendezvények, egyrészt az építkezés, aztán tavasszal a járványhelyzet miatt. Örömét fejezte ki afelett, hogy az újra egy telephelyen lévő intézmény ezekre ismét lehetőséget ad. 16 csoportban több mint 400 gyermek mindennapjait biztosítja 32 óvodapedagógus, 16 dadus, 7 pedagógiai asszisztens és egy gyógypedagógus az új – immár főépületben, a Csalogány tagóvodában és a régi, rózsaszín 1-es épületben, amely az első óvoda volt csaknem 100 évvel ezelőtt Felsőgödön. A fenntartó 12 plusz álláshelyet biztosít az intézménynek a kötelező létszámon felül, ami valóban nagy segítség a mindennapi működéshez. Immár valóban nem lehet kicsi, családias közegről beszélni, a nagy intézményt még be kell lakni, és megismerni, milyen szabályok bevezetése kell ahhoz, hogy meglegyen a gyerekek és az eszközök biztonsága, és a szakmai munka is zavartalan lehessen.

A műszaki átadás ugyan április közepén megtörtént, az óvoda dolgozói a használatbavételi engedélyt csak augusztus 12-én kapták kézhez. Így a szeptember elsejei nyitásra csupán ez után készülhettek, párhuzamosan ellátva a nyári ügyeletbe érkező gyermekek óvodáztatását a régi épületekben. Az utolsó hét hajrájában az új, kényelmes, praktikus bútorok is a helyükre kerültek, az óvónők díszítettek a csoportszobákban, és a közösségi terek dekorációja is elkészült két kolléga több hónapos munkájával, valamint a Szabó Árpád felajánlásában érkező virágokat is elültették az előkertben.

Az ősz első napjával megérkeztek az óvodások is az új épületbe. Újdonság, hogy az emeleten is vannak csoportok. Voltak, akik megilletődtek, a legtöbben azonban örömmel vették birtokba a szép új szobákat. Megkezdődik az új nevelési év, az első kézműves foglalkozásokon készülő tárgyaknak már meg is van a tervezett helye: a hagyományos Mihály-napi vásár alkalmával – amennyiben a járványhelyzet nem szól közbe – bárki megcsodálhatja majd őket.

Az újjáépítés értéke összességében meghaladja az 1,1 milliárd forintot

Göd Város Önkormányzata még 2017-ben nyújtott be sikeres pályázatot az „Önkormányzati tulajdonú óvodai ellátást nyújtó intézmények fejlesztésének támogatása Pest megyében” című kiírásra. Az elnyert, vissza nem térítendő támogatás összege az időközben kérelmezett többlettámogatással együtt bruttó 459.600.000.- forint, mely a teljes építési összeg 40%-a. A fennálló részt a projekt összköltségéhez, a bruttó 1.069.983.451.- forinthoz a város saját forrásból tette mellé.
Az új intézmény a Veresmester Ingatlanfejlesztő Kft. és a Juko Építőipari és Szolgáltató Kft. közös kivitelezésében valósult meg. Tervezője Reszegi István, a REProject Kft. építésze, vezető tervezője, aki korábban a Csalogány Óvodaegységet és a Fácán Óvoda épületeit is tervezte. A kivitelezés során két régi óvodai épületet elbontottak, melyek helyén egy korszerű, kétszintes, csaknem 1820 m2 nettó alapterületű, 275 óvodai férőhely kapacitású épület készült. 11 csoportszoba – ezek közül egy akadálymentesített –, valamint a hozzájuk tartozó öltözők és mosdók mellett torna, – fejlesztő, – elkülönítő, – nevelőtestületi, – intézményvezetői és helyettesi, – valamint titkársági szobák és melegítőkonyha létesült.

Az épületben személy- és étellift is van, valamint felnőtt akadálymentes mosdó. Az emeletráépítéssel az eredeti állapotokhoz képest megnőtt a játszóudvar területe, továbbá az önkormányzat megvásárolt két szomszédos ingatlant is, hogy újabb funkciókkal (parkoló, szolgálati lakás) és további játszóudvarral fejlessze az ország egyik legnagyobb létszámú óvodáját. Így összesen közel 800 m2 területtel bővül a gyerekek játszóudvara. Az új épület környezetének rendezése, valamint berendezése – új bútorok, bel- és új udvartéri játékok is érkeznek – szeptember elején zajlott még. Ennek becsült összege további bruttó 150 millió forint. A beruházás részeként a közterület új járdát kapott magasabb szinttel, hogy a víz ne álljon meg rajta. Az óvoda munkatársai köszönettel fogadták a város vezetőitől a gyerekeknek érkező játék- és sportszer felajánlásokat.

Gödi Kincsem Óvoda újraépítése 275 férőhellyel

Sikeres pályázatot nyújtott be az Önkormányzati tulajdonú óvodai ellátást nyújtó intézmények fejlesztésének támogatása Pest megyében című pályázatra Göd Város Önkormányzata, melynek keretében a Gödi Kincsem Óvoda 11 óvodai csoportjának bontása és újraépítése valósul meg.
A nagyszabású beruházás során egy új kétszintes, 1743,1 m2 nettó alapterületű, 275 óvodai férőhely kapacitású épület készül, melyben a csoportszobák mellett melegítőkonyha, tornaszoba és szükséges kiszolgáló helyiségek is létesülnek. A beruházás a teljeskörű akadálymentesítést és parkolók kialakítását is magába foglalja. A projektet Pénzügyminisztérium 400millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette.
Az új intézmény a Veresmester Ingatlanfejlesztő Kft. és a Juko Építőipari és Szolgáltató Kft. közös kivitelezésében valósul meg 2019 év végéig.

Projekt megnevezése: Gödi Kincsem Óvoda újraépítése 275 férőhellyel
Projekt kódszáma: PM_OVODAFEJLESZTES_2017/14
Projekt összköltsége: 1 034 703 086 Ft
Támogatás összege: 400 000 000 Ft
Támogató: Pénzügyminisztérium (korábban Nemzetgazdasági Minisztérium)
Projekt kezdése: 2018.10.01.
Projekt tervezett befejezése: 2019.12.26.
A támogatás forrása: Pest megye Területfejlesztési Koncepciója 2014-2030 és Pest megye Területfejlesztési Programja 2014-2020 megvalósításához nyújtott célzott pénzügyi költségvetési támogatás a Pest megyei fejlesztések előirányzatból
További információ kérhető:

Márk Eszter műszaki koordinátor
E-mail: markeszter@god.hu