1. Főoldal
  2. /
  3. Archív
  4. /
  5. A holokauszt magyarországi áldozataira...

Április 24-én, vasárnap délután 15 órakor a József Attila Művelődési Ház színháztermében gyűltek össze mindazok, akik jelenlétükkel is hangsúlyozni kívánták az emléknap fontosságát.
A második világháború éveiben a zsidókkal szemben elkövetett kegyetlenségek Alsó- és Felsőgöd zsidóságát is sújtották. A munkaszolgálat és a deportálások következtében a község zsidó polgárai közül szinte valamennyien életüket vesztették.
A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja alkalmából tartott ökumenikus gyászistentisztelet megkezdése előtt Balogh Csaba polgármester osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. Ezt követően Varró Csenge, a Németh László Általános Iskola tanulója szavalta el Radnóti Miklós Razglednicák című versciklusát.
A gyászistentiszteleten a Mazsihisz képviseletében Hercz Dániel rabbijelölt és Rudas Dániel kántor vett részt, míg a keresztény egyházakat Miklusiak Krzysztof római katolikus plébános, dr. Petriné Chikán Katalin evangélikus lelkész és Sipos-Vizaknai Gergely református lelkész képviselte.

„Képzeletünk még a rabságban is szabad marad.”
(Kertész Imre: Sorstalanság)8