1. Főoldal
  2. /
  3. Archív
  4. /
  5. A zöldhulladék kezelése

A lakosság körében sok kérdés felmerült a zöldhulladék kezelésével kapcsolatban, hiszen a kerti munkák az évnek ebben a szakaszában megsokszorozódnak. Az alábbiakban megtalálhatóak a legfontosabb információk, a Gödi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft oldalán pedig minden részletet megtalálnak a témával kapcsolatban.

A zöldhulladék elszállítása a 05.16 – 09.23. közötti időszakban 10 alkalommal történik, páros heteken. Azt a zöldhulladékot tudják elszállítani az illetékesek, amelyeket a ház elé megfelelő módon helyeznek el a lakók: egyszerre 20 kg helyezhető ki a nemrég erre a célra kiosztott kukában, illetve zsákban. Fontos, hogy a zöldhulladékba semmiféle más hulladék nem keveredhet, különösen oda kell figyelni, hogy ne legyen az erre szolgáló zsákban kő, beton vagy vegyes hulladék.
A szállítás pontos időpontjai a Gödi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft honlapján találhatóak.

kép: zoldbolt.hu

Miért csak 20 kg-ot tudnak elvinni háztartásonként?
A korábbi években is ennyi volt a meghatározott súlya a szállításra kihelyezhető zöldhulladéknak, ez egyelőre nem változott. Sajnos hiába helyeznek ki nagyobb mennyiséget, nem fogják tudni elszállítani az illetékesek, mert ennyiről szól a rendelet, ez alapján lett megállapítva az ára (szemétdíj) – minden egyéb (ingyenes lerakás, tavaszi-őszi akció, veszélyeshulladék-gyűjtés) az önkormányzat finanszírozásában történik – és a kapacitásunk, erőforrásaink is végesek. Amennyiben többlet termelődik – például meg kell metszeni egy fát a kertben – , az átvételi ponton le tudják adni meghatározott időben (ennek részletei is a Gödi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft honlapján találhatóak).

Eddig kiosztott kukák, komposztálók:
3500 darab 120 literes kuka lett kiosztva zöldhulladék számára, akinek most nem jutott, az erre szolgáló szemeteszsákot kapott, hogy szintén tudja gyűjteni a zöldhulladékot a következő időszakban (ezeket szeptember 23-ig lehet felhasználni).
Emellett az összes eddig rendelt, 2000 darab komposztáló is gazdára talált és remélhetőleg sokan már korábban is komposztáltak valamilyen formában.

További információk a zöldhulladék kezeléséről:
A zöldhulladék átvételi pont a háztól történő elszállítás időszakában is működik 06.25-ig, ahol le tudják adni a lakók az esetlegesen keletkezett többlethulladékot. Legközelebb 05.28-án, majd pedig 06.25-én lesz erre lehetőségük.
A tudatos hulladékkezelésről például a humusz.hu-n lehet olvasni. Ezen az oldalon hasznos tippek találhatóak a szelektív hulladékgyűjtésről és a komposztálásról is.

Arra kéri a városvezetés a lakosokat, hogy törekedjenek tudatos hulladékkezelésre, éljenek a komposztálási lehetőséggel és tartsák be a különböző hulladékok kezelésére vonatkozó szabályokat!