Díszpolgárok

Bozóky Gyula

Pilismaróti Bozóky Gyula 1878-ban született Nagyváradon, egy hétgyermekes családban. A Ludovika Akadémia elvégzése után Bécsben tanult, ahol vezérkari képesítést szerzett. 1908-ban vette feleségül Mártonffy Gabriellát, házasságból négy gyermekük született: György, László, Erzsébet és Gabriella.1916-ban az erdélyi honvédkerület vezérkari főnöke, ám az első világháború után nyugdíjazását kérte, mivel nem akart fölesküdni a román államra.

Ettől kezdve kézzel írt és gyönyörűen illusztrált könyvek készítésével és eladásával biztosította családja megélhetését. Sok egyéb kötet mellett bőrkötésű, csatos imakönyve és egy iniciálékkal díszített János vitéz-feldolgozása ma is a család birtokában van. Viszont a Felvidék visszatér című kétkötetes munkájának, amelyben az első bécsi döntés értelmében Magyarországhoz visszacsatolt területek történetét örökítette meg, rejtélyes körülmények között nyoma veszett.

Édesapja halála után, valamint a családnak a helyi hatóságokkal történt összetűzését követően 1922-ben eladták a nagyváradi házat, és Felsőgödre költöztek.

A mélyen vallásos családfő számos egyházi mozgalom munkájában vett részt, jő néhány katolikus rendezvény szervezője és szónoka volt. Három alkalommal is vezetett népes egyházi zarándoklatot a Szentföldre, annak ellenére, hogy ezek az utazások már abban az időben sem voltak teljesen veszélytelen vállalkozások. Ezekről írta meg a saját fotóival illusztrált jelentős művét, a Szentföld lelkét, melyet magánkiadásban jelentetett meg.

Legnagyobb és egyben legmaradandóbb műve a felsőgödi Jézus Szíve-templom felépíttetése volt. Pénz nélkül, pusztán akarata, hite, szervezőképessége és nem utolsósorban kiváló kapcsolatai birtokában fogott neki a nagy vállalkozásnak. Mindenekelőtt a község lakosságát lelkesítette föl oly mértékben, hogy ők szinte az első szóra egy emberként vettek részt a templomépítésben. Az építőanyagokat és a téglákat például a vasútállomástól az építkezésig kézről kézre adogatták. Jelentős összeget tettek ki a különböző szervezetek és magánemberek pénzadományai. Sokan ajánlották föl ingyen szakértelmüket és két kezük munkáját. A templom terveit is fizetség nélkül készítette el a neves építész, Fábián Gáspár. A szükséges pénz előteremtése érdekében Bozóky Gyula több száz levelet írt püspökségeknek és vallási szervezeteknek, s érkeztek is az adományok a világ számos szegletéből. Azóta a „felsőgödi módon templomot építeni” fogalommá vált az egyházi körökben.

Bozóky Gyula a 76. születésnapján, 1954. április 6-án hunyt el Felsőgödön. Őt felesége 1978-ban követte. Mindkettejük végső nyughelye a Jácint utcai temetőben, közös sírban van. A településért és mások boldogulásáért oly sokat megtevő, kiváló férfiú 2009. augusztus 20-án részesült posztumusz díszpolgári kitüntetésben. Nevét ma Gödön tér őrzi, melynek közepén magasodik a Jézus Szíve-templom. A templomépület megóvását, a közösségi élet sokszínűségét és a rászorulók támogatását a róla elnevezett alapítvány segíti.