Pro Urbe

Láng József

1939-ben született Budapesten. Általános iskolába Veresegyházon, középiskolába Vácon járt, majd 1959-ben kárpitos szakmunkás vizsgát tett. 1973-ban az ELTE-n alkalmazott matematikusként diplomázott, 1982-ben pedig a Számitástechnikai Oktató Központ rendszerszervező tagozatán szerzett oklevelet.
1960-tól a MÁV Dunakeszi Járműjavító Üzemében különböző beosztásokban dolgozott, s a közgazdasági osztály vezetőjeként onnan vonult nyugdíjba 1999-ben.
1997 óta felsőgödi lakos. Szinte a városunkba költözésétől fogva végez helytörténeti kutatásokat. 2000-től kezdve társszerkesztője a Gödi Almanach köteteinek, amelyekben – főként levéltári és könyvtári kutatásai alapján – sorra jelennek meg tanulmányai. Forráskutatásai nagymértékben segítik a többi szerző cikkeinek történeti megalapozását, növelik munkáik tudományos igényességét. Bár az impresszumok ezt nem jelzik, 2001 és 2007 között ő végezte az almanachok főszerkesztői feladatait.

Láng József folyamatosan gyűjti és rendszerezi a Gödre vonatkozó adatokat és hivatkozásokat, s nem mellesleg elkészítette az eddig megjelent almanachok statisztikáit, a kötetek helytörténeti témajegyzékét, illetve irodalomjegyzékét. (Ezek, csakúgy, mint az egyes kötetek megtalálhatók és elolvashatók a város hivatalos honlapján, a god.hu-n a Kultúra rovatban.)

Konzulens-lektorként részt vett a Volentics Gyula szerkesztette „Sződ község történeti monográfiája 1255–2005″ című könyv anyagának összeállításában, továbbá hasonlóképpen segítette a Volentics Gyula, Mihalik Bernadett szerzőpáros Mesélj nekem Sződligetről! Sződligeti arcképcsarnok (A–Zs) című kötetének létrejöttét. Szerkesztőként segítette a főszerkesztő, dr. Bajnógel József munkáját a Felsőgödi Római Katolikus Jézus Szíve Egyházközség krónikája, 1907–2008 című kötet összeállításában, mely munkájáért 2009-ben megkapta a Bozóky Gyula Alapítvány kuratóriumától a Bozóky Gyula Emlékplakettet.
Érdekes életrajzi adatként mindenképpen említést érdemel, hogy 2009-től kezdve a Honismeret Napja alkalmából megrendezett helytörténeti üléseken a Magyar Nemzeti Múzeumban előadásokat tartott Göd történetének egyes fejezeteiről. 2015-ben feldolgozta a Gödi Önkéntes Tűzoltóság 1910 és 1995 közötti történetét, és az anyagot tablókiállításon is bemutatta 2015-ben, az akkor megnyílt emlékhelyen.

Nagyobb lélegzetű munkái közül ki kell emelnünk a Simkó Gézával közösen összeállított 100 éves a gödi labdarúgás – a Felsőgödi Testgyakorlók Körének története 1920–1974 című könyvet, a 2017-ben a Gödi Almanach XVIII. köteteként megjelent A Gulág gödi rabjai című kiadványt, valamint a Gödiek az 1956-os forradalomban című munkát, melyet Láng József íróként jegyez, s a könyv a Gödi Almanach XIX. köteteként 2018-ban jelent meg.
Láng József örökbecsű helytörténeti munkásságát a város vezetői 2017-ben Pro Urbe-díjjal jutalmazták.