Hírességek

Vizer József (1941–2021)

  1. Főoldal
  2. /
  3. Élet a városban
  4. /
  5. Hírességek
  6. /
  7. Vizer József (1941–2021)

1941-ben született egy újpesti asztalos fiaként. (A 19. század elejétől Újpesten sorra nyíltak az asztalosműhelyek, a szakma művelése arrafelé apáról fiúra szállt.) Vizer József a faipari technikusi oklevelét 1959-ben szerezte meg, a következő évben pedig mestervizsgát tett. Első munkahelye az Újpesti Bútorgyár volt, majd 1970-ben átvette apjától az asztalosműhely vezetését. A Budapesti Iparkamara felkérésére az 1980-as évek végétől oktatta és vizsgáztatta az ipari tanulókat.

Legjelentősebb munkáit a míves bútorok készítése és restaurálása jelentették, szinte minden stílusban otthon volt. Hazai és nemzetközi szinten is elismert műbútorasztalossá vált, akinek bútorai a világ számos pontján megtalálhatóak.

Tervezett egyedi bútorokat a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Televízió székházába, s ő restaurálta jó néhány budapesti nagykövetség rezidenciájának bútorait. Később a skóciai Aberdeenbe költözött ott élő fiához, és csupán néha látogatott haza Felsőgödre. A 2000-es évek elejétől azonban ismét városunkban élt és dolgozott.

Édesapja emlékére díjat alapított, amelyet első alkalommal 2009-ben adtak át a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskolában a legszebb vizsgafeladatokat készítő végzős diáknak.

Ugyancsak 2009-ben dr. Jereb László, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karának akkori dékánja a kari tanács egyhangú szavazata alapján Vizer Józsefet „címzetes faipari hallgatóvá” fogadta, ezzel is elismerve munkásságát.

2015-ben Vizer József a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést vehette át a faipari szakma iránti elkötelezettségéért, a szakma népszerűsítéséért és műbútorasztalosként elért kimagasló eredményeiért. Az év májusában életmű-kiállítása nyílt Gödön, a József Attila Művelődési Házban. 2016-ban a Magyar Örökség Díjra terjesztették elő. Viselte a Magyar Tehetség Nagykövete címet, s tagja volt a Magyar Művészeti Akadémia köztestületének.

2020. november 12-én a Soproni Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kara örömmel fogadta Vizer József felajánlását, hogy a Vizer-díj kerüljön az egyetem által támogatott és befogadott díjak közé. A díjat a Simonyi Károly Kar bázisiskolái számára megrendezett meghívásos faipari szakmai versenyen, a zsűri által a verseny legjobb gyakorlati feladat megoldásáért, „a legjobb versenymunkát elkészítő” iskola versenyzőinek ítélik.

2021-ben Vizer József megkapta a „Művészi Életpálya Elismerést”. Ekkor egyre romló egészségi állapota miatt már visszavonultan élt felsőgödi otthonában. A súlyos betegség 2021 karácsonyán győzte le.