Élet a városban

Környezetvédelem

Etessük a madarakat!

Aki látott már téli madáretetőn csivitelő színes tollforgatagot, az tudja, hogy ilyenkor jóval több madarat lehet megfigyelni, mint nyáron, amikor ezek a félénk jószágok a lombok közé bújva rejtőznek a szemünk elől.

Ráadásul a mikroklíma okán, továbbá a táplálék és a biztonságos fészek reményében beljebb húzódnak a lakott településekre olyan madarak is, amelyek amúgy az erdőben, „vadabb” körülmények között érzik jól magukat. Télen tehát olyan fajokat is megfigyelhetünk Gödön, melyekkel egyébként máskor nem találkoznánk.

Olykor kifejezetten néhány „egzotikus” tollas szépség is felbukkanhat. Előfordulhat például hogy olyan, Skandinávia északi fenyveseiben élő teremtményekkel találkozhatunk Gödön az etetők környékén, mint a csodálatos látványt nyújtó, vörös hasú süvöltő, az igen érdekes megjelenésű, időnként hatalmas csapatokban vándorló csonttollú, vagy jól ismert pintyünk északi rokona, a fenyőpinty.

De természetesen „ismerős” madarak is szép számban keresik fel azokat a portákat, ahol eleséggel kedveskednek nekik. A rigók, cinkék, vastagcsőrű meggyvágók, színes tengelicek, csuszkák és harkályok lehetnek gyakori látogatói a gödi etetőknek.

Nagyon sok szép élménnyel gazdagítja tehát a természetet szerető, a színpompás és kedves madar