Látnivalók

Deák–(Sütő)-villa

Az bizonyosnak tűnik, hogy az 1920-as évek végén épült villa telkének tulajdonosa 1915-től Deák Pál és neje, Szuitz Mária volt. Az épületet – minden valószínűség szerint a házaspár megbízásából – Dürr Ádám helyi építész tervezte, s ezt a tényt az épület falában is megörökítették.

A villa megépítése a híres gödi építőmester família egyik tagjának, Sütő Endrének a munkája, ezért a helybéliek az épületet Sütő-villaként is emlegették, emlegetik. (Hogy volt-e valaha is a Sütő család tulajdonában a villa, arról megoszlanak a vélemények.)

A szimmetrikus homlokzat három rizalitjának jellegzetes, csúcsívesbe hajló ablakai jó néhány felsőgödi házon is megfigyelhetők. Az épület másik három frontja egyszerű, a bejárat az északi oldalon nyílik. A villa megőrizte eredeti formáját – még az ereszcsatornái is korabeliek! –, napjainkban is jó állapotban van, jelentősebb átalakítás nem érintette.

Göd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a műemlék jellegű Deák–(Sütő)-villát egy 2017-es önkormányzati rendeletben „értékvédelmi vizsgálatra kijelölt épületnek” nyilvánította.

Mindenképpen említést érdemel, hogy a Vasút utcában lévő Deák–(Sütő)-villa „testvérépületeként” tartják számon a Duna úton található Gyimesi-villát. A feljegyzések szerint a házat 1928-ban építtette Gyimesi (Gyurkovits) Kálmán MÁV-tisztviselő, a Nyugati pályaudvar főportása és felesége, Olbort Anna.

Az épület tervezője és építője Bittmann János gödi építőmester volt. A Pesti és a Duna út, valamint a vasút által határolt terület korábban Szécsi Kálmán szőlőbirtoka volt, amit a tulajdonos az 1920-as évek elején-közepén parcelláztatott fel. Így készülhetett el itt a Gyimesi család háza is, amely építésekor a környék második vagy harmadik épülete volt (leszámítva természetesen a Szécsi-birtokon lévőket).

A ház főhomlokzata, amely itt nem az utcafrontra néz, szintén szimmetrikus és szintén három rizalitra oszlik, s hasonló a manzárdos tetőszerkezet is. A Gyimesi-villán az idők folyamán csupán kisebb átalakításokat végeztek, a főhomlokzata eredeti állapotában látható.