Látnivalók

Fácán vendéglő

A gödi vasútállomással szemben lévő Fácán Nagyvendéglő és Szálló a korabeli mendemondák szerint 1875 körül a Kincsem csodakanca kedvéért idelátogatók elszállásolása céljából épült. Ha így volt, akkor a fogadó tulajdonosa igencsak komoly jóstehetség lehetett a turf világában, ugyanis a csodakanca első versenyét 1876 júniusában vívta, igaz, fél gőzzel meg is nyerte a derbit. A későbbiekben is fennmaradt vendéglő a II. világháború után az 1923-ban megalakult Alsógödi Sport Egyesület székháza lett, majd az 1970-es évektől szociális foglalkoztatóként működött, 2011-tól pedig az azóta többször felújított és bővített épületben a Kastély Óvoda „Fácán” óvodaegysége található.


A Fácán (más említésekben Fácános) vendéglő megnyitása nem mindenkinek vívta ki a tetszését, ugyanis a nyaralóvendégek zavartalan pihenését biztosítandó, az építési engedélyek többségénél kikötötték, hogy „a felépítendő házban sem korcsma, bolt, kávéház, műhely nem nyitható, és más rossz szagot terjesztő és a szomszédságnak zajt okozó foglalkozás, ipar nem folytatható”.
Ha némi viták árán is, de a „négy pincérrel működő” Fácán vendéglő 1876-ban már állt, míg vele átellenben a gödi vasútállomás csupán 1907-ben épült fel, a környék gazdag villatulajdonosainak közbenjárására.
(Talán kevesen tudják, hogy a gödi étteremnek létezett egy híres pesti névrokona a Zugligetben. Az ottani Fácán vendéglőt Krúdy Gyula a város legszebb mulatóhelyének nevezte.)

A II. világháborút követően a gödi Fácán vendéglő szép csendesen kimúlt, elfogyott a sör, és elfogytak a vendégek.

Alsógödön 1951-ben nyílt meg a népkönyvtár a hajdani Fácán vendéglő épületében, s egészen 1966-ig ott működött, mikor is átköltözött onnan a József Attila Művelődési Házba.

A következő, közel három évtizedben szociális foglalkoztatónak adott otthont az épület. Az esztendők során átlagosan ötven embernek munkát biztosító üzemben színes alapanyagból noteszek, naptárak, papírtáskák és egyéb papíráruk készültek, s termékeik Nyugat-Európába is eljutottak.
2010-ben a városi önkormányzat jelentős hozzájárulásával, és egy nyertes uniós pályázat által, a korábbi építészeti jelleg megtartása mellett megkezdődött az épület rekonstrukciója.

2011 őszétől óvoda működik a felújított épületben.

Térkép