Látnivalók

MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézet (Arany László-Huzella villa 1846)Kossuth szobor (1948)

  1. Főoldal
  2. /
  3. Élet a városban
  4. /
  5. Kultúra
  6. /
  7. Látnivalók
  8. /
  9. MTA Ökológiai és Botanikai...
A kastély körül 6 hektáros arborétum található. A villát még 1846-ban építették, előző tulajdonosa Arany László volt. 1892-ben vette meg Huzella Elek, a neves orvostudós édesapja. Ő a váci utcai nagy sportáruház olasz származású tulajdonosa volt.

Dr Huzella Tivadar, született: Bp., 1886. június 10. 26 évesen orvosi diplomát kap. 35 évesen egyetemi tanár. 4 nyelven tudott. Tankönyvet és tudományos műveket is írt. Fő kutatási területe a rákkutatás volt. Műerekkel kapcsolatos kísérleteiért Nobel-díjra terjesztették elő, de akkor Szent-Györgyi kapta meg.
1930-ban Dr. Huzella Tivadar létrehozta az alsógödi Biológiai Kutatóállomást. (hazai és külföldi pénzekből) A gödi kertben volt 2 lakóház és kis, nem egészen komfortos faházak, melyek az itt dolgozó egyetemisták, tudósok szállásául szolgáltak.

Különösen nyáron volt nagy élet! Itt dolgozott például Alexis Carrel Nobel-díjas amerikai sebész és Max Planck német fizikus is. 1939-ben Budapesten és Gödön tartották az anatómusok világkongresszusát, amit Huzella Tivadar rendezett. 1950. július 11-én halt meg. Sírja a Biológiai Állomás területén található. 1951: A család a kutatóállomást az ELTE-nek adta át.

Térkép