Látnivalók

Németh László egykori villája

  1. Home
  2. /
  3. Élet a városban
  4. /
  5. Kultúra
  6. /
  7. Látnivalók
  8. /
  9. Németh László egykori villája

Németh László (1901–1975) író, műfordító, fogorvos, tanár a múlt század egyik kimagasló tehetségű polihisztora volt.

Felsőgödön a Duna út 7. szám alatt lévő négyszobás villát 1929-ben a szüleivel közösen vásárolta meg. Jóllehet pontos forrásaink nincsenek, mégis feltehető, hogy a villa 1928–1929 körül épülhetett, ugyanis e földterület birtokosa, Szécsi Kálmán 1927-ben parcelláztatta fel azt a környéket, ahol a nyaraló áll. (A villa egyes elemei – például a terasz kialakítása és a kör alakú torony – emlékeztetnek a Gödön jó néhány épületet jegyző Sütő építésztestvérek stílusára.)

A négyzetes alaprajzú épület nyugati sarkát hengeres toronyrész zárja, amelynek csúcsos tetőszrkezete az 1980-as években leomlott. A villa egyszerű díszítésű ablakkeretei mindmáig eredetiek. Csakúgy, mint a kerítés és az utcafront míves kapubejárata. Az előkert rézsűjébe vágott gépkocsibeállót és annak zsalukő támfalát később alakították ki.

Németh László egy helyütt így ír a Gödön töltött éveiről: „Felsőgöd nagyon vonzó hely volt akkoriban; a háborús pallércsönd s a világválság közt hirtelen duzzadt meg, inkább fővárosi kirajzókból, akik a gyerekeiknek levegőt, maguknak egy kis szabadtéri munkát kerestek. (…) Frézpiros, nehéz fillérekből ragasztott cseréptetők, sok fiatal ház és kisgyerek. (…) A meleg homok, a víz közele, a visegrádi szorosból befúvó hegyi levegő is kívánatossá tette a helyet.”

Az író gyakran menekült ki Budapestről Felsőgödre. Az 1944-es német megszállás alatt Illyés Gyulával ide húzódott vissza, és ide hozta a családját is a bombázások elől. Számos jelentős műve keletkezett abban a piciny toronyszobában, melynek toronysisakja ma már sajnos nem látható.

Amikor leányai sorra középiskolába járókká serdültek, a fővárosba történő bejárás, vonatozás egyre több gondot jelentett, ezért a villát 1949-ben eladták egy váci zöldségkereskedőnek. 1950-ben a villa állami tulajdonba került, s azt csak a rendszerváltás után kapta vissza az egykori tulajdonos lánya, Hóbor Istvánné. Tőle 1998 októberében vásárolta meg Németh László egykori villáját Rataj András és felesége.

Az épület nem áll műemléki védettség alatt, noha a történetének szerves részét képező kulturális és irodalomtörténeti kapcsolódások okán ez a státusz talán megilletné.

A felsőgödi általános iskola 1979-ben az országban elsőként vette fel Németh László nevét. A kapubejáró melletti oszlopon lévő emléktáblán ez olvasható: „Németh László író Felsőgödön töltött éveinek 1929 – 1949 emlékére állította a Németh László Általános Iskola 2008.”

Térkép