Látnivalók

Buchwald–Wydler–Pick-villa

  1. Home
  2. /
  3. Élet a városban
  4. /
  5. Kultúra
  6. /
  7. Látnivalók
  8. /
  9. Buchwald–Wydler–Pick-villa

Buchwald Sándor (1837–1919) német származású vas- és fémbútorgyáros és felesége, Reichsmann Johanna (1843–1921) a századfordulón építtette a hatalmas nyaralót.

Az emeletes, tornyos villa eklektikus stílusú, a Pesti út felé két különböző saroktoronnyal rendelkező oromzatos épület, amelynek földszintjén ívelt, az emeleten egyenesen kialakított ablakok voltak.  Az egykori Buchwald-gyár míves termékeire emlékeztet az épület utcafrontján a szecessziós vaskerítés.

Az 1920-as évek második felében a Pick család vásárolta meg a villát.  A Pesti Hírlapban 1915-ben a Gödön nyaraló família ifjú tagjai között megemlítik Pick Lola Lili színésznőt, Pick Hirz Hermann budapesti kereskedőt, és feleségét, Polák Teréz lányát.

A villa tulajdonosai 1934-ben fele-fele arányban Pick Lola Lili és férje, Wydler Károly építő iparművész. Az ő fiuk, a ma Svájcban élő Walter Widler, akinek nagyapja, Albert Wydler a millenniumra készülő Pest munkálataira érkezett Magyarországra, mivel a cégét bízták meg az Andrássy úti gázlámpák vezetékrendszerének kiépítésével. Annyira megkedvelte a pesti életet, hogy itt ragadt.  Végül azonban, 1956-ban az egész család elhagyta Magyarországot, és visszatelepült Svájcba.

A művészi tehetséggel is megáldott Walter – akárcsak édesapja – az építészetet választotta hivatásául, emellett pedig szívesen rajzolt és festett: számos ceruza-, tus- és krétarajzot, akvarellt, kollázst készített, figyelemre méltó életművet hozva létre. Az önkormányzatnak otthont adó villaépületről – gyermekkora nyarainak kedves helyszínéről – készült alkotása ma a Polgármesteri Hivatal egyik beltéri falát díszíti.

1941 februárjában az akkor a Pesti út 8. szám alatti Wydler- illetve Pick-villa eladását hirdette meg Pick Lola Lili. A képviselő-testület alkalmasnak találta az épületet az 1692 négyszögöl ősparkkal együtt községháza céljára. A járási főszolgabíró rekordidő alatt jóváhagyta a felterjesztést, s 1941. március 7-én megkötötték az adásvételi szerződést, és kifizették a vételárat.

A tágas épület egyes helyiségeibe azonnal be lehetett költözni. A május végére ígért átadási határidőt a hónap 15. napjáig a volt tulajdonosok teljesítették. A jegyzőkönyvek részletesen leírják az egyes helyiségeket, valamint az elöljáróság tisztségviselőinek elhelyezkedését, a Zöld Kereszt és egyéb, községi irányítási körbe tartozó szervek szobáit, a szolgálati lakások helyét és nagyságát.

A beköltözés után megkezdődött az átalakítások sora. Az egykori Buchwald–Wydler–Pick-villából így lett tehát előbb községháza, majd 1950-tól tanácsháza, míg az épület napjainkban Göd Város Önkormányzatának, illetve a Polgármesteri Hivatalnak ad otthont.

Térkép