Látnivalók

Sivó-villa

A villa építésének pontos idejéről nincsenek forrásaink, de arról igen, hogy az épület belső tereit eredetileg négy különálló lakásra osztották fel.  A nagyméretű, szimmetrikus elrendezésű, egyemeletes, beépített tetőterű, kőlábazatos épület két teraszának balusztrádos korlátja és középrész fából ácsolt terasza az elmúlt évtizedekben az idő martalékává vált. Az épülethez tartozó park – egykor több telket is magába foglalva – egészen a Dunáig ért, s összterülete mintegy 2500 négyszögöl volt. A villa mögötti földszintes házban lakott Tujmer Dénes asztalos és családja, akik a gondnoki teendőket is ellátták.

Ami bizonyos, hogy a villa 1914-ben már Sivó Jusztin (1863–1935) bankár, a helyi telefonjegyzék szerint takarékpénztári aligazgató és felesége, Wolgemuth Antónia tulajdonában volt.  Három gyermekük született, Jenő, Rudolf és Magdolna.

Sivó Jusztin több mint húsz éven át volt a Magyar Gyógyszerészek Nyugdíjintézetének titkára, s emiatt mondott le a Magyar–Olasz Banknál korábban viselt igazgatói állásáról. Halála után a család még éveken át használta a nyaralót, ám 1943-ban a Pest Megyei Jóléti Szövetkezet, máig tisztázatlan módon, szert tett az örökösök tulajdonában lévő ingatlanra.

Érdekességként megemlíthető, hogy a gödi előfizetők névsorát tartalmazó 1943-as kiadású telefonkönyvben még szerepel Sivó Jusztinné nyugalmazott bankigazgató özvegye, XVII. utca 16. szám alatti lakosként, mint a 16-os „nyári telefonállomás” tulajdonosa. (Akkoriban az alsógödi egységes telefonhálózathoz tartozott Felsőgöd, Sződ és Sződliget is.)

A második világháború idején, miután a szovjet csapatok átlépték a keleti határt, és a főváros felé vették az irányt, a korábbi Sivó-villa rövid ideig a helyi szovjet katonai parancsnokság szálláshelye volt.

A háborút követően az épület előbb a budapesti székhelyű Hungária Vegyi és Kohóművek, majd 1950-ben a Népművelésügyi Minisztérium tulajdonába került. A szaktárca 1954-ben – Darvas József író minisztersége idején – az alsógödi általános iskola használatába adta az ingatlant. Ekkor a két tanterem és a két napközis foglalkoztató, az ebédlő, a konyha és a mellékhelyiségek mellett három nevelői, illetve hivatalsegédi lakást is kialakítottak az impozáns épületben.

1972-ben a Gödi Községi Tanács tulajdonába került az egykori nyaralóvilla, amely napjainkban a három óvodaegységből álló Kastély Óvoda központi épülete.

Térkép