Látnivalók

Szakáts-kert

Az Alsógöd déli határán lévő, mintegy nyolc kataszteri holdas, a Duna és a régi temető közötti földterületet 1924 és 1928 között dr. Szakáts Nándor (1869–1957) miniszteri tanácsos a Floch-Reyhersberg családtól vásárolta meg, több részletben.

Az új tulajdonos a Bács-Bodrog megyei Béregen született. Gyermekkorát Küllődön és Baján töltötte, s a Duna-parti városban végezte el középiskolai tanulmányait is. Szülei módos kisbirtokosok voltak, így fiuk Budapesten tanulhatott tovább, ahol 1891-ben jogi doktorátust szerzett. Zomborban gazdasági előadóként, Vukováron pénzügyi titkárként, Eszéken pedig monetáris igazgatóként dolgozott, majd a fővárosban volt adófelügyelő-helyettes. Néhány év múlva a Forgalmi Adóhivatal vezetője lett, s munkássága elismeréséül 1920-ban miniszteri tanácsosi rangot kapott.

Dr. Szakáts Nándor a temető közelében sárgahomok-, a Duna-parton pedig sóderbányát nyitott. Emellett állatokat tartott, gyümölcsöst telepített, s az 1930-as években már tejjel, gabonával, zöldséggel és gyümölccsel látta el a környék lakóit. Reggel és este lófogattal szállították házhoz a frissen fejt tejet. A helyi piacokat és vegyesboltokat az ő gazdasága látta el tojással, búzával, rozzsal, kukoricával és konyhakerti növényekkel, gyümölcsökkel, de szállítottak a fővárosba is.

A miniszteri tanácsos a romantikus tájba tökéletesen illeszkedő, minden hivalkodástól mentes udvarházat építtetett, amely napjainkban sajnos romos állapotban van.

A birtokon fakadó két forrás az egykori Szakáts-villa közelében egyesül patakká, s ez táplálja a völgy elrekesztésével kialakított, körülbelül egyhektárnyi területű tavat. (A duzzasztásra szolgáló keresztgátat annak idején dr. Szakáts Nándor emeltette, és az így kialakított tóban pisztrángokat tenyésztett.)

Az 1952-ben történt kisajátítást követően úttörő- majd ifjúsági tábor működött a hajdani földbirtok területén, amely egyébként a különféle beépítések miatt mára közel a felére zsugorodott. A Szakáts-villa a rendszerváltás után az önkormányzat tulajdonában maradt, de nem mivel nem tudták megfelelő módon hasznosítani az épületet, így az lassú pusztulásra lett ítélve.

Napjainkban a Szakáts-kerti horgásztó igazi kuriózum a Pest megyében fellelhető horgászvizek között. Fás-bokros környezetével festői környezetet kínál a horgászathoz, a pihenéshez az aktív kikapcsolódáshoz. A parton több esőbeálló és egy büfé teszi még komfortosabbá a pecázást. A tavat az erre a célra alapított Szakátskert Kft. kezeli.

A Szakáts-kert északi részén 2008-ban kezdődött meg a Búzaszem Katolikus Általános Iskola és Művészetoktatási Iskola építése, amelynek fenntartását 2011. szeptember 1-jétől a Piarista Rend Magyar Tartománya vette át.

Térkép