Látnivalók

Vasparipák

„Vasúton bámulatosan halad az ember. Szeretném ráültetni az egész magyar hazát; néhány esztendő alatt tán kipótolná, amit néhány század alatt elmulasztott a haladásban. Kár, hogy oly rövid még nálunk az egész vasút. Mikor az ember azt gondolja, hogy még csak fölül, már akkor leszáll, s ott van Vácon.” E sorokkal ecsetelte első vasúti élményét Petőfi Sándor barátjának, Kerényi Frigyesnek írt levelében.

Százhetvenöt éve, 1846. július 15-én nyílt meg az első magyar vasútvonal Pest és Vác között. Az első kigördülő vonat utasai között Széchenyi István és Kossuth Lajos is ott volt.

A kerek évforduló alkalmából a gödi állomáson izgalmas vasúttörténeti kiállítás látható, Vasparipák és Göd címmel, amelyet minden gödi családnak és polgárnak szívből ajánlunk megtekintésre.

Ezen a vasútállomáson a magyar arisztokrácia színe-java megfordult a kiegyezést követő időkben, amikor a Kincsem által hamar világhírűvé vált Hesp-féle tréningtelep miatt keresték fel Gödöt, illetve amikor a királyi vadászatok okán látogattak ide. Gyakori vendég volt itt Erzsébet királyné és Ferenc József is.

Az emlékkiállítás anyagát Bátorfi Ildikó várostörténeti kutató és Szabó Zsuzsa, a József Attila Művelődési Ház vezetője állította össze. Munkájukat több gödi civil támogató és egyesület segítette.

A kiállítótérben igyekeztek megidézni a boldog békeidők hangulatát vasúttörténeti relikviákkal, de a gőzmozdonyok világa is megjelenik több tucatnyi alkatrész és forgalmi berendezés képében. A történelmi időket 19 illusztrált tabló mutatja be, rövid történetek sorával engedve betekintést a vasút hőskorába, s szemléltetve azt, hogy a kistelepülés miképpen született újjá a vasparipák által.

Ez a kiállítás mindazok számára hangulatos programot ígér, akiket minden érdekel, ami a vasúttal kapcsolatos.

Nyitvatartás:

kedden 17-től 19 óráig

pénteken 10-től 12 óráig                                                                                           

szombaton 14-től 16 óráig

Csoportokat ettől eltérő időben is fogadnak, előzetes időpont-egyeztetést követően (06 20/474-0490).

Az ingyenesen megtekinthető emlékkiállítást önkéntesek működtetik.

Térkép