Művészeink

Bartha Tóni Bábszínháza

A vásári játékok közkedvelt hőse, Paprika Jancsi minduntalan belebonyolódik valami titokzatos kalandba. Bartha Tóni Bábszínházában a híres betyárral, Sisa Pistával akad nézeteltérése. Szerencsére a keményfából faragott problémamegoldó fakanala most is nála van…

Azok a gyerekek, akik kipróbálták már Paprika Jancsi Csúzlizdáját, életre szóló élményt kaptak a boldog békeidők vásári vurstlihangulatából. A csúzlizda kitalálója és megalkotója Bartha Antal barátjával, Bischoff Henrikkel közösen immár hosszú évek óta lelkesítik az önként jelentkező gyerekeket arra, hogy a csúzliból kilőtt diók segítségével billentsék le a bújócskázó bábokat, miközben olyan állóbiciklit tekernek vagy éppen huzgálják a kecske szarvát, amely mozgatja a bábokat és megszólaltatja a verklimuzsikát.

Ám a Csúzlizda mellett számos más játék is várja a gyerekeket! Részt vehetnek Szent György és a sárkány harcában, megkísérelhetik a guruló diók feltörését, vagy éppen a mocsárjárást, a kolompkeresést bekötött szemmel. A párhuzamos lehetőségek a végtelenben találkoznak…

Bartha Kata Molyoldája,visszarepít mindenkit a századforduló hangulatába. Olyan polgári játékokat találunk utazó játszóházában, mely tán még ma is létezik, de nem tudjuk, milyen régi játék akad a kezünkbe. S ha épp szerencsénk van, megtekinthetjük a hangulatában ehhez a világhoz tartozó Camille Saint-Saëns Az állatok farsangja című bábetüdös előadását is. Ha pedig nem akarunk elmenni üres kézzel, akkor a Molyolók kézműves foglalkozásain a gyerekek nem csupán a kézügyességüket fejleszthetik, hanem elsajátíthatják a régmúlt idők mesterségeit, s egy saját készítésű emléket, egyedülálló ajándéktárgyat vihetnek haza, mely lehet hagyományos, vagy modern technikával készült.

A társulat megálmodója, létrehozója és vezetője, Bartha Antal Nyírbátorban született 1967-ben. A bábművész-színész házaspár 1988-ban végezte el az Állami Bábszínház bábszínészképző tanfolyamát, s azonnal a társulat tagjai lett. Tóni 1992-től meghívott művészként játszott több darabban is a Kolibri Színházban és a Budapest Bábszínházban. Havas Zsolttal közösen létrehozták a Ba-Ha-Ma Bábszínházat, amelyben feleségével együtt is játszottak.
1996-tól saját társulatával, a Bartha Tóni Bábszínházával járja az országot. A Gödön élő művésznek színházi és filmszerepei mellett igazi közege a vásári bábjáték. Bábszínpadán nem véletlenül kel életre mindannyiunk hőse, Paprika Jancsi, aki folyton folyvást belebonyolódik egy-egy különleges kalandba.