Művészeink

Benkő Viktor

Hazafelé

1992 óta él Gödön. Különös módon talált rá a városra. Szüleivel Budapesten élt, s az Apáczai Csere János Gimnázium tanulója volt, ahol a hatvanas években úgynevezett 5+1-es oktatás zajlott annak érdekében, hogy az ,,értelmiségi gimnazisták” ne szakadjanak el a dolgozó nép mindennapi valóságától. Így aztán a gyerekek minden héten egy adott napon kétkezi munkát végeztek. Az „A” osztály az Akadémiai Nyomdába járt, a „bések” viszont az alsógödi Huzella-kertbe utaztak kertészkedni. Természetesen az utóbbi volt a vonzóbb, ezért ha csak tehették, az „ások” is ellógtak Gödre, nem csupán kertészkedni, hanem jó időben a Homokszigeten strandolni, borúsabb napokon focizni. Tehát Benkő Viktor már gimnazista korában megszerette a települést.

Eredetileg építészmérnöknek készült, jóllehet már a gimnáziumi évek alatt is nagy kedvvel és szenvedéllyel rajzolgatott. A Műegyetemen hamar kiderült számára, hogy az építészetben lényegesen több a műszaki tudomány és jóval kevesebb a művészet, mint azt korábban gondolta, így aztán átiratkozott a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolára, ahol rajztanári diplomát szerzett.
1960-tól egészen a 90-es évek végéig működött a pesti Andrássy úton a Fiatal Művészek Klubja, melynek gyakori vendége volt, de ismerték őt a Ganz-MÁVAG Papp Tamás nevével fémjelzett képzőművészkörében is. Mindkét klub az akkori avantgárd művészeknek egyfajta fóruma, lehetősége, találkozási helye volt.

Napfívér, Holdnővér

Visznek az angyalok

Az 1980-as évek lején eltávolodott az avantgárdtól, és megteremtette az áltata „Új-Szelíd” festészetnek nevezett stílust. Egy lapinterjúban így fogalmazott: „A világban sok viszolyogtató dolgot látok, érzékelek, ahogyan – gondolom – mások is. Így aztán csak azért is igyekeztem a szerethetőt, a kedvelhetőt megfesteni egyfajta groteszk és kicsit játékos szemlélettel.”
Több mint egy évtizeden át tanított, néhány esztendeig a Dési-Huber Képzőművész Kör, majd a Baár-Madas Református Gimnázium tanáraként dolgozott.
Egyéni kiállításainak döntő többsége Budapesten volt, de gyakran szerepeltek festményei országos csoportos tárlatokon is.
Alapító tagja volt a Magyar Festők Társaságának, jelenleg a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének és a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének a tagja.