Művészeink

Danyilova Galina

Szentpéterváron (az akkori Leningrádban) született 1957-ben. Szülővárosában Anatolij Reznyikovszkij, majd a Moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban 1976 és 1981 között Zariusz Sihmurzajeva, Elizaveta Gilelsz és Dmitrij Ciganov növendéke volt.

Hegedűművészi pályáját 1981-ben a leningrádi Kirov (Mariinsky) Színházban kezdte. Még a konzervatóriumban ismerkedett meg későbbi férjével, Bartos Csaba gordonkaművésszel, s házasságkötésüket követően 1982-ben költözött Magyarországra.

1983-ban tagja volt az akkor megalakuló Budapesti Fesztiválzenekarnak, majd egy év múlva a Magyar Állami hangversenyzenekarhoz szerződött, 1985-től pedig a Magyar Állami Operaház és a Budapesti Filharmónia Társaság koncertmestere.

Egy lapinterjúban elárulta, hogy szinte meseszerű a kapcsolata Magyarországgal. Óvodás korában egy táncversenyre készülve megtanult csárdást járni, később a szüleivel sokat hallgattak Koós János- és Kovács Kati-dalokat, s a mai napig nagyon szereti a Latinovits- és Ruttkai-filmeket. Érettségi ajándékként Bartók-lemezt kapott odahaza. Úgy gondolja, hogy mindezek nem történhettek véletlenül. Amikor Magyarországra Gödre költözött, az első két évben igen nehezen ment a beszélgetés, férje, anyósa és a tanítványai segítettek a nyelvtanulásban. 2017 óta él Gödön, s városunkba érkezése pillanatától fogva nagyon rokonsz