Művészeink

Holló Aurél

1966-ban született Móron. A győri Richter János Zeneművészeti Szakgimnáziumban tanult ütőhangszeres zenét, illetve zeneszerzést, majd 1984-től 1992-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zeneszerzés Tanszékének növendéke volt.

Tizennyolc éves korától kezdve ütőhangszeresként számos zenei formáció tagja volt, mások mellett az Intermoduláció és a Componensemble együtteseknek, a Tea nevű jazzrock zenekarnak, 1991-től pedig a méltán nemzetközi hírű Amadinda ütőegyüttesnek.

1996-tól a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium tanára, de rendszeresen tart ütőhangszeres kamarazenei mesterkurzusokat is. Mindezek mellett sokat koncertezik, zenét szerez, illetve klasszikus és könnyűzenei átiratokat készít az Amadinda ütőegyüttes számára, amely nem csupán Magyarországon ismert: eddigi pályafutásuk során több mint harminc országban léptek fel. Az Amadinda 2004-ben Kossuth-díjat, 2008-ban Bartók–Pásztory-díjat kapott.

Érdekességként elmondható az együttesről, hogy budapesti próbatermükben rengeteg hangszert tárolnak, amelyeket részben vásároltak, részben maguk készítettek. Közöttük szép számmal akadnak eredeti ázsiai és afrikai zeneszerszámok is. A hangkeltő eszközök sora az Amadindánál egyébként kifogyhatatlan, aki járt már koncertjeiken, találkozhatott például olajoshordóval vagy akár autófékdobbal is. A játszott művek listája szintén igen változatos, a saját kompozíciók mellett írt nekik zenedarabokat például John Cage és Steve Reich, valamint Kocsis Zoltán és Ligeti György. De gyakran átírnak vagy áthangszerelnek klasszikus zeneműveket is. Így kerültek a repertoárba Ravel- és Debussy-művek, LGT-számok vagy éppen Bernstein- és Strauss-kompozíciók.

Holló Aurél feleségével, Szabó Judit csellóművésszel és gyermekeivel 2003 óta lakik Gödön. Mindannyian nagyon szeretik városunkat. Szerencsére a házaspárt időnként láthatjuk és hallhatjuk gödi koncerteken, sőt Aurél gyakran lép fel Mátyás nevű fiával is, aki szintén ütőhangszeres zenész.
Mivel Göd igen sok neves zeneművész otthona, a Holló család – mondta egy vele készült interjúban Aurél – örül annak, hogy egyre markánsabb városunk centrális társadalmi élete.