Művészeink

Hruby Edit

Egyetemi diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Debreceni Konzervatóriumában szerezte. Tanulmányai utolsó évében Firenzében nyert énekversenyt, majd a New York State University és a Greater Buffalo Opera Company ösztöndíjasa lett Amerikában.

Onnan hazatérve egy éven át a Magyar Rádió énekese, majd elnyerte a Budapesti Operabarátok Egyesületének ösztöndíját. A Magyar Állami Operaházban Puccini Bohéméletének Musettájaként debütált, s ettől kezdve sorra követték egymást a szopránszerepek. Gyakran fellépett a Debreceni Csokonai Színházban, a Pesti Vigadóban és az Interoperett társulatában. Meghívott vendégművészként operaszínpadra állt Európa szinte minden országában.

A Kisújszálláson 1968-ban született operaénekesnő a 2000-es évek közepe óta él Gödön. Gyermeke születése után költöztek városunkba, egy kertes házba. 2021 tavaszán a Gödi Körképben így mesélt erről: „Minden körülmény Göd felé terelt minket. A férjem született gödi, s jó néhány kollégám él itt, akik állandóan invitáltak. Sok kedves ismerőst és igazi, életre szóló barátot is hozott nekem a gödi lét. Szeretek kiülni a kertbe, élvezem a gyönyörű környezetet. Cicákat és kutyákat tarthatunk. Annak idején sétatávolságra találtunk óvodát és iskolát a fiunknak, – ezek mind fontosak a számunkra. A gödi közönséggel első ízben egy Juniális alkalmával találkoztam. Ezt később számos koncert követte a Nemeskéri-kúriában és a templomokban, Pászthy Júliával, Berkes Jánossal, Kállay Borival, Oberfrank Péterrel…”

Időközben művészi munkájában az éneklésről az énekoktatásra helyeződött a hangsúly. Tanított a Shakespeare Színművészeti Akadémián, majd tíz éven át a fővárosban az Erkel Gyula Újpesti Zenei Alapfokú Művészeti Iskola magánének-tanszak vezetőjeként. Alapítója az Erkel Operastúdiónak, amely azóta – nagy büszkeségére ‒ bekerült a Magyar Alapfokú Művészetpedagógia Értéktárába. 2014 óta a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának mesteroktatója, tanszékvezető-helyettese. Nagy sikerrel tart énekes mesterkurzusokat is, karöltve az ugyancsak városunkban élő Pászthy Júliával.

Mindenképpen említést érdemel, hogy 2021 tavaszán a József Attila Művelődési Ház szervezésében és Kultúrkuckójában elindult a Gödi Művészbejáró című beszélgetős műsor, amelynek Hruby Edit a háziasszonya. Ez alkalmakkor a művésznő énekes kollégáit mutatja be a közönségnek. A már elkészült adások online formában megtekinthetők a művelődési ház honlapján.