Művészeink

Iszkiri zenekar

Az értelmező szótárak szerint az iszkiri szó jelentése: hirtelen távozás, menekülés, sicc innen! Ám ami ennél is érdekesebb, hogy az iszkiri szemantikai értelemben mondatszó, azaz betölti, betöltheti egy önálló mondat szerepét anélkül, hogy ige lenne.

Ha azonban a szó gödi vonatkozásait vizsgáljuk, akkor az Iszkiri egy népszerű, vagány gyerekdalokat játszó zenekar. Tagjai olyan gyakorló apukák, akik főállásban is gyermekekkel foglalkoznak. Ugyanakkor szabadidejükben profi zenészekként működnek, méghozzá a legkülönfélébb zenei stílusokban.
2011 tavaszán döntöttek úgy, hogy civil foglalkozásukat és legfontosabb hobbijukat összekötik egymással. Így alakult meg az Iszkiri gyerekzenekar, amelynek repertoárját már a kezdetek kezdetén is könnyedén állították össze, hiszen külön-külön számtalanszor játszottak gyermekközönség előtt korábban is. A zenekar saját dalok tekintetében igen termékeny, napjainkig már több lemezük is napvilágot és CD-lejátszót látott.

Az együttes frontembere, zeneszerzője és szövegírója Baraczka Gergő (gitár, ének), további tagjai pedig Dombi Ádám (basszusgitár, ének), Csikós Péter (gitár, ének) és a zenekar „hátulütője” Valastyán Tamás (dobok). Mindannyian már kisgyermekként nekirugaszkodtak a hangszereszene-tanulásnak, ami olykor a színpadi fellépéseik során is tetten érhető.

Egy, a Gödi Körképnek adott interjúban Baraczka Gergő így mesélt magáról: „Közel húsz éven át zenéltem a gödiek számára csöppet sem ismeretlen Scarabeus zenekarban, ám egy rövid ideig a Karib-tengeren is muzsikáltam, egy óceánjárón. Mivel többgenerációs pedagóguscsaládból sz