Művészeink

Kolonits Klára

Budapesten született 1969-ben. Énektanulmányait – mint oly sokan az operaénekesi pályára készülők közül – Schultz Katalin énekművésznél kezdte. 1995-ben szerzett diplomát – Forrai Zsuzsa tanítványaként – a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Tanárképző Intézetének magánének szakán. Még hallgatóként részt vett olyan énekeslegendák mesterkurzusain, mint Anna Reynolds (1931–2014), Walter Berry (1929–2000) és Ileana Cotrubaș (1939).

1995 és 1997 között a Debreceni Csokonai Színház, 1997–1998-ban vendégként a Szegedi Nemzeti Színház, illetve a Szolnoki Szigligeti Színház, majd 1998 és 2001 között a Budapesti Operettszínház tagja volt. Korai szerepei közül Annuska (Verdi: Falstaff), Fiordiligi (Mozart: Così fan tutte) és az Éj királynője (Mozart: A varázsfuvola) feltétlenül említést érdemelnek. Érdekességként említjük meg, hogy pályája kezdetén Offenbach Hoffmann meséi című operájában Olympia, Giulietta és Antonia szopránszerepeit egyaránt énekelte.

Miután számos nemzetközi énekversenyen díjat nyert, 2002-ben a Magyar Állami Operaház magánénekesnője lett. Vendégként fellépett egyebek között Pozsonyban, Ljubljanában, Ostravában, Brnóban, Gijónban, Koppenhágában, Amszterdamban, Hágában, Weimarban, Linzben és a Savonlinnai Operafesztiválon, ez utóbbin finn nyelven énekelt.

2010-ben Liszt-díjat kapott. 2013-ban és 2018-ban anyaszínháza, a Magyar Állami Operaház pedig az Évad kamaraénekese címmel tüntette ki. Szintén 2018-ban az Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasa lett, nyertes projektje az énekpedagógiát, a fiatalok stílusválasztásának megkönnyítését és a pályakezdő művészek bemutatkozását segíti elő.

Férjével, Dinnyés Dániel karmesterrel, zeneszerzővel, egyetemi tanárral 2018 óta élnek Gödön.  Családi házuk kertje nem mindennapi szépségeket rejt, ugyanis Kolonits Klára amatőr rózsakertészből profi rózsanemesítővé képezte magát, s erre a több mint háromszáz rózsatő pompás virágjai is bizonyára igent bólintanak.

2020-ban „Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során virtuóz énektechnikájával és egyedülálló bel canto repertoárjával nemzetközi színpadokon is sikereket arató, az opera mellett a klasszikus és kortárs oratóriumok megszólaltatása terén is kiemelkedő előadóművészete elismeréseként” Kossuth-díjjal tüntették ki. 2022-ben a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjává választották.