Művészeink

Koncz Gábor

Egy vele készült interjúból idézünk: „Abból a kis faluból, ahová én születtem, mindenképpen el akartam jönni. Ha nem lett volna meg bennem az ilyenfajta akarat és törekvés, akkor én most valószínűleg traktoros lennék Mezőkeresztesen. De több szerettem volna lenni. Más! Ez ügyben először a sportokhoz fordultam, s annak több ágában is meglehetősen ügyesnek mutatkoztam. Aztán tizenhat éves koromban váratlanul eljöttek Miskolcról megnézni egy önképzőköri előadást olyan színészek, mint Galambos Erzsi, Szirtes Ádám és Nagy Atilla. Miskolcon éppen Kazimír Károly volt a főrendező, aki azt mondta, fiam, neked mindenképpen színésznek kellene jelentkezned. Na, attól a pillanattól fogva a cél eltántoríthatatlannak bizonyult, s csak ez munkált bennem.”

1938. július 8-án született Mezőkeresztesen. 1963-ban végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát. 1963–64-ben a Miskolci Nemzeti Színház tagja, 1964–65-ben pedig a Kecskeméti Katona József Színházhoz szerződött. 1965-től 1974-ig a József Attila Színház, 1974 és 1981 között a Vígszínház művésze. 1981-től 1992-ig a Madách Színház tagja volt, majd szabadúszóként játszott a Turay Ida Színházban, a Körúti Színházban, a Budaörsi Játékszínben pedig rendezőként is bemutatkozott. 2012-től az Új Színház tagja.

Elsősorban filmszerepeinek köszönhetően lett országosan ismert. Olyan nagyszerű filmekben játszott, mint a Hattyúdal, A kőszívű ember fiai, a Hideg napok, az Egy szerelem három éjszakája, az Egri csillagok és a Honfoglalás. 2007-ben Kaszkadőr nélkül címmel jelent meg önéletrajzi könyve.

Kossuth- és Jászai-díjas, érdemes művész, örökös tagja a Halhatatlanok Társulatának, a Magyar Filmakadémia életműdíjasa, megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét, hogy csupán a legfontosabb szakmai és társadalmi elismeréseit említsük.

Koncz Gábor 65 éves volt, amikor Gödre költözött különleges hangulatot árasztó, saját tervezésű házába. Nem volt nehéz dolga, hiszen fiatalkorában az építészmérnöki pályával is kacérkodott.

Olvasóink közül sokan emlékezhetnek arra, hogy az elmúlt két évtizedben szavalataival nemegyszer volt közreműködője a városi rendezvényeknek. Azt viszont talán már kevesebben tudják, hogy a Göd Városi Televízió 2014-ben készült, Göd üdvözli Önt! című filmjének ő volt a narrátora.

Koncz Gábor színházi és filmszerepeinek felsorolása oldalakra rúgna, s bizony színpadi rendezései is jó néhány évadra kitöltenék bármelyik hazai kőszínház repertoárját. Amikor sok-sok évvel ezelőtt, 1989-ben a Mestersége színész című televíziós sorozatban rá került a sor, s készült a forgatásra, édesanyja búcsúzóul azt mondta neki: „Csak olyan szavakat mondhatsz abban a filmben, amit mi itt Mezőkeresztesen is megértünk valamennyien”. Nos, Koncz Gábor a mai napig ehhez tartja magát.