Művészeink

Kovacsik Tamás

Kovacsik Tamás Máté Péter-díjas magyar zenész, az Ismerős Arcok zenekar dobosa.

1979-ben Vácott született, Gödön él, negyedik generációs alsógödi. Édesapja idősebb Kovacsik Tamás önkormányzati képviselő volt, édesanyja óvónő.

Az általános iskolát Gödön a Huzella Tivadar általános iskolában végezte. 11 éves korában talált egy régi cintányért a padláson, innen datálódik érdeklődése a dobok iránt. 13 éves korától tanul dobolni Donászy Tibortól, aki akkor az Edda Művek dobosa. Az Újpesti Műszaki Szakközépiskolában érettségizett, majd ugyanitt technikusi képesítést szerzett. Tanulmányait a Póka Egon által alapított Kőbányai Zenei Stúdióban folytatta, ahol előbb Tobola Csaba, majd Solti János volt a tanára. 2002-től az Ismerős Arcok zenekar tagja, ahol Tóth Mihályt váltotta a doboknál. 2003-ban gépészmérnökként diplomázott a Szent István Egyetemen. Tanulmányait a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán folytatta, ahol 2008-ban végzett kommunikáció szakon.

Tamás az Ismerős Arcok zenekar mellett kisebb helyi blues zenekarokkal is gyakran színpadra lép.

Házas, két gyermek édesapja.

Az Ismerős Arcok zenekar egy Máté Péter-díjas magyar zenekar, mely a jelenkor divatzenei irányzatának alternatívájaként kínálja azt a jellegzetes, izgalmas és magával ragadó hangzást és egyedi gondolatokat, amely kiemeli az együttest a kortárs magyar rockzene táborából.

Az Ismerős Arcok zenekar tagjai;

Nyerges Attila – ének

Práder Vilmos – gitár

Kovacsik Tamás – dobok

Galambos Nándor – basszusgitár

Leczó Szilveszter – zongora

Tánczos István – szaxofon

Az Ismerős Arcok 1999-ben alakult. Első időkben rhythm and bluest játszottak, jelenlegi stílusukban különböző zenei műfajok elemei ízlésesen keverednek a rockzenei hangzással.                                                                                                                                             

A zenekar szövegvilága és témaválasztása egy erdélyi út hatására változott meg. Szövegeik nagyrészt a magyar emberek és a nemzet sorsával foglalkoznak. Dalaik további témái között a legjellemzőbb gondolatok: a család és a hazaszeretet, kultúránk, értékeink tisztelete és megóvása, valamint a közösségben való létezés fontossága. Zenéjükben a népi elemek, népdalfeldolgozások mellett előfordulnak kemény rock stílusú alkotások, illetve Éberálom című lemezükön több dal is erősen dzsesszes beütésű. A zenekarra nagy hatással van a magyar népzene mellett az irodalom is. A zenekar legismertebb dalát a Nélküled című dalt, 2019. november 15-én két felvidéki kisgyermek elénekelte a Puskás Aréna megnyitó ünnepségén 60.000 néző előtt. Az elmúlt két évtized egyik legtöbbet koncertező zenekaraként rendszeres meghívottai rangos hazai kluboknak, fesztiváloknak. Évente 80-100 élő koncertet adnak, ezek között 3–4 jótékonysági céllal kerül megrendezésre. Gyakran zenélnek határon túli magyaroknak is ErdélybenFelvidéken, vagy  a Délvidéken egyaránt. 2010-ben Torontóban és New Yorkban szerepeltek az ottani magyar közösségek meghívására, majd 2011-ben és 2017-ben Svédországban is nagysikerű koncertet adtak.

Az Ismerős Arcok zenekar 17 lemezt és DVD-t jelentetett meg eddig, két évtizedes pályafutásukról 2 dokumentumfilm készült. 

A zenekar díjai:

Csepel Örökség-díj [Csepel Örökség Díj azoknak a személyeknek / szervezeteknek adományozható, akik/amelyek a kerület értékeinek növelése érdekében maradandó eredményt értek el] (2014)

Wass Albert Örökség-díj (2018) – Megköszöni a határokon átívelő, példamutató tevékenységet, amellyel Wass Albert hagyatékának széles körű megismertetését, magyarságtudatunk erősítését segíti a zenekar.

Szer Üzenete-díj [A nemzeti értékek ápolásában végzett kiemelkedő tevékenységéért] (2019)

Máté Péter-díj[A magyar könnyűzene legrangosabb állami kitüntetése a több évtizedes kultúrateremtő tevékenységért] (2020)

Teleki Pál-érdemérem [A magyarság felvállalásáért] (2020)

Petőfi Zenei Díj, Az év zenekara (2022)