Művészeink

Pászthy Júlia

Egerben született 1947-ben, Pászthy János és Tóth Julianna gyermekeként. 1969–1970-ben a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola diákja, majd 1970 és 1975 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ének szakos hallgatója. Már akkoriban megnyer több nemzetközi énekversenyt.
1974-től 2000-ig a Magyar Állami Operaház magánénekese, 2000-től pedig énekmestere. 1995 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, magánének szakon. 1999-től hosszú éveken át tagja volt a Magyar Ösztöndíj Bizottságnak.

1970-ben kötött házasságot Karosi Ottó gépészmérnökkel. Két gyermekük született; Karosi Bálint (1979) orgona- és klarinétművész, valamint Karosi Júlia (1982) jazz-énekesnő. Fontos itt megemlíteni, hogy Göd igen gazdag komolyzenei programjaiban a Családi koncertek sorozatban Pászthy Júlia több alkalommal is fellépett gyermekeivel, és a Jövő művészei címmel tartottak ária- és dalestet városunkban az ő, valamint Wagner Rita tanítványai is.
Pászthy Júlia gödi kötődéseiről tudni kell, hogy bár már korábban is volt a családnak egy nyaralója Dunakeszin, amikor úgy döntöttek, hogy véglek kiköltöznek a fővárosból, 2002-ben Alsógödön vásároltak házat maguknak. Azóta sem bánták meg döntésüket, nagyon megszerették a várost, és sok barátra leltek itt. Az operaénekesnő számára külön öröm, hogy Göd manapság nagy vonzerő, s egyre több művész költözik a Duna-parti településre, köztük megannyi hangszeres zenész és énekes.

„Nagyon szeretek Gödön lakni. Nekem ez a környezet olyan, mint az a városrész Egerben, ahol gyermekkoromban laktunk – mondta az egyik, Gödi Körképnek adott interjújában. – Itt is mindenki ismer mindenkit, törődünk egymással, kicsit falusias ilyen szempontból, szóval személyes. És ez nagyon jó érzés!”
1974 óta második otthona az Operaház. Már korábban, akadémistaként is énekelt ott, ösztöndíjjal. Visszatekintve a pályafutására, úgy véli, mindig is nagy biztonságot nyújtott számára, hogy van egy színháza, ahová tartozik. Tudta, hogy egy-egy külföldi fellépést követően mindig van hová visszatérnie.
A Liszt Ferenc-díjas operaénekesnő számos egyéb kitüntetése mellett 2013-tól a Magyar Érdemrend tisztikeresztjének a birtokosa, Göd Város Alkotó- és Előadóművész Díját pedig 2017-ben vehette át.

Egyszer megkérdezték tőle, hogy mi az operaéneklés titka. Ezt válaszolta: „Alapvetően kell, hogy legyen az embernek talentuma – arról ugye nem tehet, azt kapja. De emellé kell a szorgalom és az elhivatottság. Viszont, ha örömödet leled abban, amit csinálsz, akkor egy idő után már fel sem tűnik, hogy mindehhez mennyi szorgos munka kell.”