Művészeink

Potyó Imre

Az 1982-ben született környezetkutató a Szegedi Tudományegyetemen szerzett környezetkutatói diplomát. A Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, számos hazai és nemzetközi díjat nyert természetfotós. Korábban kutatóként dolgozott az MTA intézeteiben (Duna-kutató Intézet és Talajtani Intézet), ahol elsősorban dunai halbiológiai felmérésekben, kétéltűekkel, kérészekkel és talajtannal kapcsolatos kutatásokban vett részt, a Magyar Madártani Egyesület tagjaként pedig madártani vizsgálatokat végzett.

Az utolsó kérész

Gödön él, ahol a csodás természeti környezet, a Duna-part a mai napig inspiratív hátteret biztosít munkáihoz.

Természetszeretete már kiskorában kialakult, természetfotózással pedig 2007-ben kezdett el foglal

kozni. Kedvenc helyszínei a börzsönyi patakvölgyek, a hegycsúcsok és a gödi ártér. Kezdetben szinte minden érdekelte, az utóbbi években viszont főleg azokat a témákat keresi megszállottan, amelyek kevésbé ismertek még a természetfotósok előtt is.

Eruption – Spórarobbanás

A világ legrangosabb pályázatán, a Wildlife Photographer of the Yearen már hat képpel szerepelt sikerrel. Magyarországon 2018-ban és 2020-ban is megkapta az Év természetfotósa címet, a Varázslatos Magyarország pályázatán pedig négyszer hozhatta el a fődíjat. Nyert magyar nemzeti díjat a Sony World Photography Awardson a sok más nemzetközi és hazai díja mellett. Magasra értékelt alkotásait világszerte kiállították, és már sok millióan láthatták.

Szívügye a tudatformálás, így képeivel, előadásaival, ismeretterjesztő cikkeivel és túráival sokakat hozott közelebb már a természethez. Évek óta rendszeresen publikál az Élet és Tudományban, a Varázslatos Magyarország magazinban, a Cincérben és a Magyar Nemzeti Parkok online felületein.

Kilövés

Egy-egy izgalmasabb fotóstéma kidolgozásán gyakran hosszú heteken át dolgozik, ugyanis a legfontosabbnak az elvont, a szokatlan és meghökkentő pillanatok bemutatását tartja. Fotóival az életünket körülvevő, de sokszor mégis „láthatatlan” csodákat szeretné láttatni.

„Legtöbbször magam fedezem fel a természetet, gyakran álmodozom, kísérletezek, és sokat kalandozom az éjszakában, leginkább a Börzsöny patakvölgyeiben. Azokat az újszerű témákat keresem, amelyeket korábban nem, vagy csak részben láttam. Szeretem a széles látószöggel készített közelképeket, a merész perspektívákat, kompozíciókat és a makrofotózást. A királyréti Hiúz Házban dolgozom környezeti nevelőként, így sokat lehetek odakint, a természetfotózás és a megélt élmények átadása a szenvedélyem.”