Művészeink

Schlanger Tamás

Felsőfokú zenei tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen fejezte be 2002-ben ütőhangszeres szakon, ahol Rácz Zoltán volt a mestere. A luxemburgi Nemzetközi Ütősnégyes Versenyen a Mondo Quartet tagjaként elnyerte a Japán Nagykövetség különdíját.

A kortárs és modern zene iránti érdeklődése számos európai fesztiválon való részvételét eredményezte. Ilyen volt például a Darmstadt Summer Course és az Ostrava Days. Napjainkban rangos magyar kortárs együttesekkel lép fel, míg korábban a Magyar Állami Operaház vezető timpanistája volt. 2010 óta játszik az Ostravska Bandával, 2011-ben pedig a Quasars Ensemble tagja lett. Közös koncerten szerepelt mások mellett Toshio Hosokawával, Steve Reichhel, Eötvös Péterrel, Kurtág Györggyel és Christian Wolff-fal.

Az UMZE Kamaraegyüttes tagjaként színpadra állt azon a hangversenyen, amelyen előadták Pierre Boulez korszakos remekét, A gazdátlan kalapácsot. (A René Char verseire, énekhangra és hat hangszerre írt, kilenc tételes kompozíció minden előadó számára rendkívüli kihívás; olyan mű, amely a 20. század második felének európai zenéjében nem kerülhető meg.)

Eddigi pályafutása során Schlanger Tamás számos zenei formációval koncertezett, közöttük a legendás Amadinda Ütőegyüttessel. Külön érdekesség, hogy az legkülönfélébb ütőhangszerek mellett zongorán és vibrafonon is játszik. Olvasóink jó néhány színházi előadásban is láthatták és hallhatták kisérőzenészként.
Feleségével, Krulik Eszter hegedűművésszel a 2010-es esztendők közepe óta laknak városunkban. A Gödön eltöltött első években főleg Budapesten dolgoztak, és úgy éltek nálunk a Duna partján, mint akik a nyaralójukban élvezik a szép környezetet, a csendet és a nyugalmat.

A járványidőszak alatt a „Köszönjük, Magyarország!” elnevezésű, szabadúszó zenészeknek kiírt pályázaton Eszterrel együtt hegedű-zongora duóban jutottak koncertlehetőségekhez. Egyórás programmal turnéztak országszerte, amely maradandó élmény volt nem csupán a közönségük, hanem saját maguk számára is.
Sokan emlékezhetünk közös szonátaestjükre, amelyre 2020-ban Gödön került sor, a Belépés családostul komolyzenei programsorozat részeként.