Művészeink

Szente Mónika

A kegyelem szava

Budapesten született 1967-ben. Felsőfokú tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Főiskolán folytatta, ahol Sváby Lajos volt a mestere. 1992-ben diplomázott, majd Tölg-Molnár Zoltán szakmai irányításával képezte magát tovább.

A nyolcvanas évek derekán, a zebegényi művésztelep Jets György vezette festőosztályán fordult érdeklődése a murális technikák, a freskó és a szekkó felé. A természetben való festés szeretetét pedig Korga György mélyítette el benne. A tájban is az embert keresi, az arcot, amely egy életet tükröz. Mindkét területen a vékony lazúros rétegekből építkező festésmódot alkalmazza.

„Sajátos, freskószerű technika ez, amely egészen egyedien historizál, ugyanakkor egy mélyen gondolkozó festő mai, XXI. századi nézeteit állítják elénk, kivételes szakmai felkészültséggel” – mondja róla Feledy Balázs kritikus, művészeti író. „Szente Mónika festészetében az a rendkívüli, hogy műveiben egyaránt fontos a tisztán értelmezhető mondandó és festészeti technikájának egyedisége. Mindig témát fest, erős belső világnézeti meghatározottsággal, melyben fundamentális jelentősége van ó- és újtestamentumi ismereteinek. Esetében ez programszerűen vállalt művészi és emberi hitvallás.”

Számos önálló kiállításon mutatta be alkotásait: Szirákon, Gödön, Zalakaroson, Nyíregyházán, Kaposfüreden, Sopronban, Vácon, Budapesten. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Mednyánszky Társaságnak, a Magyar Vízfestők Társaságának, és a Molnár-C. Pál Baráti Körnek. Csoportos tárlataik rendszeres szereplője.

Hívogató távlat

Munkáival elismeréseket szerzett a Szentendrei Művészet Malom Pest megyei tárlatain, Kecskeméten az Ezer év – magyar szentek című Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálén, Hatvanban a XVI. Arcok és sorsok Országos Portré Biennálén, Budapesten a Molnár-C. Pál Baráti Kör Országunk titkos ereje című kiállításán a Szent István-bazilika altemplomában. 2016-ban a Duna Palota „Hommage á Malonyai Dezső” című kiállításán és a váci „Téli tárlaton” is jutalmazták, utóbbin a város különdíját vehette át. Grafikái több alkalommal jelentek meg a Somogy című kulturális folyóiratban.

Szente Mónika 1996 óta él és alkot Gödön. Helyi bemutatkozó kiállításán, a József Attila Művelődési Házban Artner Tivadar művészeti író mondta róla: „Bensőséges, gondolatgazdag költészet, mítoszi időtlenség mesteri realizmussal – ritka ötvözete a korszerű művészetnek.”
Műtermében szívesen fogad látogatókat, művész-tanárként pedig az általa vezetett rajzkörbe érkező alkotni vágyó tanítványokat.

A cikket illusztráló alkotásai az Elrejtett idő című önálló kiállításán szerepeltek Soroksáron a Galéria’13-ban: A lélek tükre II. (ceruzarajz, 40,5 x 30 cm), A kegyelem szava (al secco, 150 x 70 cm), Hívogató távlat (akvarell, 67,5 x 47,5 cm).

A lélek tükre II.