Művészeink

Vaczula Krisztina

Vaczula Krisztina festő, grafikus születése óta Gödön él. A természet, a környező erdők és mezők, a Duna közelsége meghatározó helyszínei voltak boldog gyermekkorának. Általános iskolai tanulmányait Felsőgödön, a Németh László Iskolában végezte, s a rajzolás iránti érzéke már kisiskolás korában megmutatkozott. Nagymamája biztatására kezdett el festeni, első képe egy téli fenyvest ábrázolt. Családjában a művészet mindig is nagy hangsúlyt kapott, hiszen festő, faszobrász, ötvös és tetoválóművész is akad rokonai között.

A Pécsi Tudományegyetemen diplomázott művelődésszervező–vizuális kultúra szakon, majd grafikusként is államvizsgázott. Alkotásainak kimeríthetetlen témáját a természet szépsége adja. Valós és elképzelt helyszínek váltják egymást a festményein, az évszakok és a fények színes játékát helyezi előtérbe. Személyes élményeit, emlékeit, érzéseit, a pillanat és a látvány varázsát örökíti meg képein.

A festészetben megtalálta az „utat”, amely a lélek békéjéhez és szabadságához vezet, s igaz, sok kérdést vet fel, ám sok választ is ad. Olyan kapocs, mely a külső és a belső dolgokat oldhatatlanul összeköti. A vidék, a békesség, a hatalmas és tágas terek, a szabadság, a lecsendesedés-elmélkedés, a harmónia és az természet, ezek Vaczula Krisztina inspirációi.

Alkalmazott technikái az akril, az olaj és a tempera. Grafikusként kedvenc területe a versek és mesék illusztrálása, de szeret új témákat és szokatlan technikákat is kipróbálni. Kedveli a meleg színeket, a kontrasztok és a finom átmenetek váltakozását. A plasztikus felületek dinamikája, a matt és fényes megjelenítés élvezetessé teszi a festést és izgalmassá a kész alkotást – vallja.

Nagy hatással van rá egyrészt Dürer festői és grafikai munkássága – akinél az apró részletek kidolgozása lenyűgöző –, másrészt az impresszionizmus, mivel – leszámolva az akadémikus festészet szabályaival – Manet és társai szabadon, új utakat keresve festettek, s elsődleges szempontjuk a pillanatnyi benyomás megragadása volt.

Vaczula Krisztina szerint a színek, a tónusok komponálása különös rezgéseket szabadít fel, mely rezonanciák a belső világunkra hatnak. Szép gondolat, hogy „a festészet ott kezdődik, ami szavakkal már nem írható le”. Minden festményben benne van az alkotó egy-egy emléke, története, s az elkészült kép mindenkinek a lelkét máshogy érinti meg.

Krisztinának több kiállítása is volt már városunkban és a környező településeken. 2021 novemberétől tagja a gödi Gaude kórusnak. Vaczula Krisztina létrehozott egy virtuális galériát, a következő linken megtekinthető az összes festménye:

https://www.facebook.com/VaczulaKrisztina