Művészeink

Vámosi Katalin

Budapesten született 1986-ban. Zenei tanulmányait a fővárosi Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolában kezdte fuvola, majd ének szakon. 2005-től a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium magánének szakán tanult tovább. 2008-ban nyert felvételt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol tanárai Halmai Katalin és Pászthy Júlia voltak.

2014–2015-ben Erasmus ösztöndíjjal egy évet töltött a stuttgarti Musikhochschule ének szakán. 2015-ben diplomázott a Zeneakadémián. Nagyszínpadon Mozart Don Giovanni című operájában Donna Elvira szerepében debütált 2011-ben. Azóta számos operai főszerepet énekelt. Férje Yanis Benabdallah operaénekes, házasságukból egy fiúgyermek született.

Vámosi Katalin édesanyjának keresztszülei Gödön laktak, így ő már gyermekkorában is szinte minden hétvégéjét a városunkban töltötte. Sok akkori kedves élmény emlékét őrzi, –nem véletlen tehát, hogy párjával végül Gödöt választották lakóhelyül. Egy, a Gödi Körképnek adott interjúban mesélt erről: „A nagyvárosokban eltöltött évek után Göd az igazi nyugalmat jelenti számomra. A vízpart közelsége, a zöld környezet és a csend az, ami miatt Göd mellett tettük le a voksunkat. A Feneketlen-tó és az alsógödi Duna-part közötti kis erdős sétány a kedvencünk.”

Katalin és Yanis gyakori szereplői jótékony célú koncerteknek: „Felemelő érzés számunkra, hogy a művészetünkkel tudunk segíteni embertársainkon. Ezt mindig is fontosnak tartottuk, s művészként kötelességünknek is érezzük. Hisszük, hogy a zene révén nem csupán szépet lehet alkotni a világban, hanem hasznos részévé válhatunk ezáltal a társadalom számára is.”

Főbb szopránszerepei közül mindenképpen meg kell említenünk Violetta Valéry-t Verdi Traviatájában, Júliát Gounod Rómeó és Júlia című operájában, Micaëlát Bizet Carmenjében, Rosinát Rossini A sevillai borbély című operájában. Mindezeken túl számos oratórium, mise és kantáta szoprán szólamában hallhatják őt a komolyzenei szerelmesei a nagyvilág koncerttermeiben és zenei fesztiváljain. Emlékezetes volt többek között Beethoven IX. szimfóniájában, Kodály Missa Brevisében, Mozart Koronázási miséjében és Requiemjében, Haydn Szent Cecília miséjében és Bach Magnificatjában, valamint h-moll miséjében nyújtott alakítása.