Művészeink

Vertel Andrea

1953-ban született Budapesten. Édesapja Vertel József bélyegtervező grafikusművész. Vertel Andrea a fővárosi Képző- és Iparművészeti Szakgimnáziumban ismerkedett meg az agyaggal, amely „könnyen formálható föld, ha belelépek, megőrzi a lenyomatom, de egy másik pillanatban már a következő hatás nyomait őrzi. Ha tűzbe tesszük, megmerevedik, és megőrzi az örökké változó pillanatot”.

Páva

Elsősorban figurális kerámiákat készít, mert az ember érdekli, annak kapcsolatai, a viszonya önmagához, a másik emberhez, a világhoz. Tanulmányai során szociofotózással is foglalkozott.

Békás madáritató

Munkáihoz félporcelánt, porcelánt, magastűzű samottos agyagot használ, elkészült tárgyait 1100-1300 Celsius fokon égeti ki. Ezen a hőmérsékleten már annyira tömörödik az agyag, hogy elveszíti vízáteresztő képességét, így fagyállóvá válik. Ez a kerti szobrainál, edényeinél fontos. Nem használ semmiféle sokszorosítási technikát. Szobrai készítésénél a megkorongolt alapformákat építi össze, majd mintázza késszé. Minden arc, minden testrész egyedileg mintázott. Az elektromos égetés mellett előszeretettel használ fatüzelésű redukciós kemencét, raku égetést, fatüzelésű sómázas égetést.

Vertel Andrea 1992 óta tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének.

1994-ben ösztöndíjasként dolgozhatott a kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdióban. Harminc éven át a Képcsarnok galériáiban országszerte láthatók voltak a munkái.

1998-óta rendszeresen kiállítja kerti szobrait a Corvinus Egyetem arborétumában, az áprilisi dísznövény-kiállításokon. Ez a környezet nagyban inspirálta arra, hogy egy újfajta kertkultúrát népszerűsítsen. Olyan fagyálló kerámiaszobrokat, virágtartó edényeket készít, amelyek minden évszakban a kert díszei lehetnek.

Batyus hölgy

Kutyás úr

Közönségével újfajta, személyes kapcsolatot jelent, hogy 2000 óta évente részt vesz a Művészetek Völgye Fesztiválon Kapolcson, a Malomszigeten. 2008-tól pedig minden alkalommal találkozhatunk munkáival a budapesti Vörösmarty téren, a karácsonyi vásáron.

Immár több mint negyven éve vesz részt csoportos tárlatokon, illetve rendez önálló kiállításokat. Íme néhány ezek közül: 1983: Erlangen (Németország); 1984: Liget Galéria (Budapest); 1986: Bécs; 1987: London; 1989: Ruszt (Ausztria); 1990: Ottawa (Kanada); 1993: Esztergom; 1997: Göd; 1999: Marignane (Franciaország); 2001: Kertészeti Egyetem (Budapest); 2005: Oberpullendorf (Ausztria); 2011: Namur (Belgium); 2015: Sesztina Galéria (Derecen).

2013-ban felkérést kapott Papp László műgyűjtőtől, a váci Pannónia Ház gyűjteményének létrehozójától arra, hogy a kiállítóhely kertjében hozzon létre egy állandó kiállítást a munkáiból. Vertel Andrea szabadtéri tárlata a Pannónia Ház nyitvatartási idejében bármikor megtekinthető.