Művészeink

Yanis Benabdallah

A marokkói Rabatban született 1986-ban, zenész családban. Gyermekkoráról és zenei tanulmányairól a Gödi Körképnek adott interjúban ezeket mondta: „Magyar édesanyám karnagy és szolfézstanár, marokkói édesapám fizikus, egyetemi professzor, de ezek mellett ő is tanít szolfézst, sőt kórust is vezet. Testvérem zongorista. Szüleim útjai különváltak, anyukámnak francia férje lett, aki a munkájából kifolyólag sokat utazott. Így kerültem Párizsba, ahol négy évet töltöttünk el, ezután Pekingben éltünk három évig. Ott érettségiztem, majd újra Párizsba kerültem. A Sorbonne-ra és a párizsi konzervatóriumba jártam párhuzamosan karnagy, muzikológia, ének és zongora szakra. Az egyetem után egy éven át Brüsszelben éltem, ahol nehéz sorsú gyerekek zenei oktatásán munkálkodtam.”

Az opera műfajával már kisgyermekként megismerkedett, 12 éves korától fogva a Bastille Operaház gyermekkórusában énekelt szólistaként. 2007-ben a francia Charles Lecocq operettjében Ange Pitou szerepében debütált a cherbourg-i színházban.

Kalandos életének köszönhetően az arab és a mandarin nyelv mellett kiválóan beszél magyarul, angolul, franciául és németül is. Marokkói, magyar és francia állampolgár. Operaénekesi és karnagyi képesítése mellett zongorázni is tanult.

2010-ben a párizsi UPMCF énekversenyen első, 2018-ban a Gabriela Beňačková Nemzetközi Énekversenyen pedig különdíjat kapott Csehországban. Idehaza egyebek mellett fellépett a Műpában, a Pesti Vigadóban, az Erkel Színházban, a Szegedi és a Miskolci Nemzeti Színházban, valamint számos más koncerthelyszínen. Párizsban vendégénekese volt a La Seine Musicale-nak.

Felesége Vámosi Katalin operaénekes, akivel – és Rafael nevű fiukkal – 2014 óta élnek Gödön.

Yanis Benabdallah kedves tenorszerepei között tartja számon Nemorinót Donizetti Szerelmi bájitalából, Taminót Mozart Varázsfuvolájából és Don Josét Bizet Carmenjéből. Különlegesen kifejező, érzelemdús hangját Marokkótól Párizson át Kínáig áriaesteken és operák főszerepeit énekelve sokfelé hallhatta a közönség.