Strandok

Alsógödi szabadstrand

A mintegy háromszáz méter hosszú, a Béke út Duna felőli végén lévő partszakasz talaja kavicsos, a víz fokozatosan mélyülő, az árnyékos és a napos területek egymáshoz viszonyított aránya pedig 40-60 százalék.

A bójákkal elkerített alsógödi szabadstrand Budapestről vonattal és busszal is könnyen megközelíthető. A vízisportok kedvelői kenukat és kajakokat kölcsönözhetnek, míg a gyerekek szórakozását játszótér teszi még felhőtlenebbé. A strand területén büfé és vizesblokk is működik.

Már az 1930-as években is fizetős strandként tartották nyilván ezt a Duna-parti fövenyrészt. A belépődíj 20, kabinhasználattal 80 fillér volt. A szezonális strandbérlet 8 pengőbe, az állandó gödi lakosoknak és az ingatlantulajdonosoknak pedig 2 pengőbe került. A kabinbérletért a teljes idényre 16 pengőt kellett fizetni. A csónakkölcsönzés óránként 60-80 fillérre rúgott.

Ez idő tájt a későbbi honvédségi csapatpihenő (oktatási központ) helyén volt az alsógödi „felsőstrand”. Itt állt az apró faházakból, 116 kabinnal, külön női és férfiöltözővel rendelkező Banántábor. A korabeli visszaemlékezések szerint az alsógödi szabadstrandot több alkalommal felkereste Karinthy Frigyes és Rejtő Jenő is. A Kis-Dunaágban működött a biztonságos fürdőzést szolgáló „kosarasfürdő”, azaz a lehorgonyzott kosáruszoda.

Fotógaléria