1. Főoldal
  2. /
  3. Archív
  4. /
  5. Életbe lépett a harmadfokú...

Az országos tiszti főorvos harmadfokú hőségriadót adott ki az ország egész területére június 27-e, hétfőtől június 30-a, csütörtök éjfélig.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy a tartósan fennálló meleg megviseli a szervezetet, fáradékonyabbak lehetünk, ezért javasolt sokat pihenni, kerülni a megerőltető fizikai munkát, és mérsékelni a legmelegebb órákban a hosszan végzett sportolást, futást, kerékpározást.

Elindulva otthonról vigyünk magunkkal folyadékot, figyeljünk testünk hűtésére. A fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is töltsenek el néhány órát az árnyékban. Egyre több helyen találhatunk hűsítő párakaput, éljünk ezek jótékony hatásával. Amennyiben otthon nincs lehetőség a lakás hűtésére, ajánlott testünk felfrissítése céljából légkondicionált helyet keresni, és némi időt eltölteni ott.

A következő napokban érdemes mindenkinek szellősen, világos és bő ruhákba öltözni, és figyeljünk házi kedvenceinkre is, a hőségben a kisállatokat se sétáltassuk. Nemcsak a betegeknél, hanem bárkinél előfordulhat, hogy a tartós meleg, a kánikula vagy a nem megszokott hőség az emberi szervezetben jelzéseket ad vagy egészségi panaszokat okoz. A Nemzeti Népegészségügyi Központ kéri, hogy az autóval közlekedők fokozottan figyeljenek, és vezessenek óvatosan, a nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz. A vízparton tartózkodók ne napozzanak 11–15 óra között, és felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe.