1. Főoldal
  2. /
  3. Archív
  4. /
  5. Intézkedések az energiamegtakarítás érdekében

Balla György Miniszteri Biztos Úr megkeresésére Balogh Csaba polgármester tájékoztatásul megküldte levelében az önkormányzat energiapozícójára vonatkozó adatokat. Mivel ezek közérdekű információk, ezért itt is megosztásra kerülnek.

A városvezetés az energiamegtakarítás érdekében eddig az alábbi intézkedéseket hozta:

  • Gödi Termál Strand nyitvatartási idejének korlátozása (csökkentése)
  • a kormány által elvárt szabályozásoknak megfelelően, az épületekben a hőmérséklet csökkentése (fűtés szabályozással)
  • a fűtött épületekben kisebb energiamegtakarítást célzó beruházások az EMIT-ek alapján, pl.: fűtőcsövek és ablakok szigetelése, hőtükrös fóliák elhelyezése a radiátorok mögé, stb.
  • beszerzendő energiamennyiség csökkentése

A további tervezett, illetve az energiamegtakarításhoz közvetetten kapcsolódó intézkedéseket és a számadatokat a csatolt levélben, ide kattintva olvashatják.

Göd város esetében az energiaárak a 2020. évhez képest drasztikusan megemelkedtek. A gázenergia 2022.10.01-től 25-szöröse, míg a villamosenergia költségek 2023. 01.01-től várhatóan 15-szöröse lesz a 2020. évi energiaárakhoz képest.

Egészen biztos, hogy az Önkormányzat valamennyi tervezett intézkedés megvalósítása esetén sem képes önerőből kigazdálkodni a jövő évi hozzávetőlegesen 2 Milliárd Ft összegű költségvetési hiányt, amelyet első sorban a Különleges Gazdasági Övezetből befolyó adóbevételek elmaradása és az energiaválság okoz.