1. Főoldal
  2. /
  3. Közérdekű
  4. /
  5. Miben tudjuk segíteni a...

A kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) érintő, komoly társadalmi visszhangot kiváltó katatörvényt a köztársasági elnök aláírta. Amikor az új törvény megjelenik a Magyar Közlönyben, akkor lehet majd – a részletes szabályozások és a végrehajtási utasítások ismeretében – érdemben konzultálni könyvelőkkel és adótanácsadókkal.

A katatörvény módosításával várhatóan jelentősen lecsökken a jelenlegi 450 ezres katás adózói kör, sokaknak alig néhány hét alatt kell eldönteniük, hogy miképpen szervezik át vállalkozói létüket – vagy akár az egész jövőjüket.

Gödön mintegy 1100 magánszemély, illetve kisvállalkozás adózik jelenleg az eddig érvényes kataszabályozás szerint. Számukra mindenképpen segítséget jelentene, ha a városunkban működő könyvelő- és adótanácsadó irodák, szakértő magánszemélyek mielőbb megadnák elérhetőségeiket (polgarmester@god.hu e-mail-címen), hogy az érintett katás vállalkozóknak legyen kihez fordulniuk.

Fontos tisztában lenniük azzal is, hogy a helyi adórendeletek semmilyen formában nincsenek hatással az új katatörvényre.

Végezetül említést kell tennünk arról, hogy Göd Város Önkormányzatának vannak érvényben lévő olyan megrendelései, amelyeket katás vállalkozásokkal kötött (faápolás, mérnöki szakértői megbízás stb.), ezért az önkormányzat kiadásai is megnövekedhetnek olyan pluszköltségekkel, amelyekkel az idei költségvetésben előzetesen nem számolhattunk.

Göd Város Önkormányzata