Napjainkra elkészültek Göd város katasztrófavédelmével kapcsolatos tervek, a Veszélyelhárítási, a Vízkár-elhárítási és a Samsung SDI Magyarország Zrt. veszélyeztető hatásainak csökkentését célzó, Külső Védelmi Terv is.

Elvégeztük a lehetséges veszélyforrások, mint az árvíz, belvíz, veszélyes anyagok szállítása, a különböző időjárási veszélyforrások elemzését. Az elemzésnek megfelelően, kialakítottuk a veszélyek hatásainak csökkentésére, annak felszámolására szükséges önvédelmi szervezetek állománytábláját, szervezeti tagozódását.

Első lépésként az önkormányzat által foglalkoztatottak köréből feltöltöttük a kulcsfontosságú polgári védelmi szervezeteket. Most további szervezetek feltöltése kerül sorra. Magyarország Alaptörvénye, a Honvédelemről, a Katasztrófavédelemről szóló jogszabályok minden állampolgár kötelességévé teszi a honvédelemben és a polgári védelemben való részvételt.

Városunkban igen élénk civil társadalom működik, ezért most Önökhöz fordulunk! Bizonyára sokan vannak Önök között olyanok, aki önkéntesen is szívesen részt vennének veszély esetén, akár az árvízvédelmi munkákban, vagy a más módon bajbajutottak segítésében.

Az önkéntes jelentkezők évente egy-egy felkészítő foglalkozáson vesznek rész, hogy megfelelő szakismerettel rendelkezzenek a segítő munkájukhoz. Az alábbi szakterületekre keresünk elhivatottságot érző jelentkezőket:

Műszaki mentési területre:

Feladat az árvíz, belvíz vagy más káresemény helyszínén személyes segítségnyújtás a mentési munkálatokban, védőgátak homokzsákos magasításában és más műszaki jellegű kárterületen a károk felszámolásában. Külön szakképzettséget nem igényel, jó fizikum és akarat szükséges.
(Jelentkezni a muszaki@god.hu email címen lehet, hamarosan megkeressük a jelentkezőket)

Elsősegélynyújtó szakterületre:

Erre a feladatra olyan személyeket keresünk, akik szívesen vennének részt elsősegély nyújtási feladatokban, részben a mentési munkálatok során megsérültek ellátásában, részben az esetlegesen megsérült lakosok gyors elsősegélyben részesítésében. A megfelelő szakmai felkészítést évente biztosítjuk számukra. Előképzettség nem szükséges. Elhivatottság mások segítésére igen. (Jelentkezni az elsosegely@god.hu email címen lehet)

Híradási szakterület:

4 -5 fő rádióamatőr, vagy informatikai gyakorlattal rendelkező önkéntes jelentkezőt is várunk, a megfelelő veszélyhelyzeti rádiókommunikáció biztosítására. A feladat URH rádióállomás működtetése, információk, utasítások továbbítása a megfelelő helyekre, jelentések fogadása, dokumentálása. (Jelentkezni a radio@god.hu  email címen lehet)

Valamennyi jelentkezőt visszahívunk, részletesen tájékoztatunk! Segítsék városunk katasztrófavédelmét, segítsünk embertársainkon a bajban! Legyen Ön is tagja a városunk védelmét ellátók közösségének!