1. Főoldal
 2. /
 3. Közérdekű
 4. /
 5. Őszi közterületi növényültetési akció

Őszi közterületi növényültetési akció

2022-ben facsemetéket vagy sövénycserjéket igényelhetnek az ingatlantulajdonosok

Ingyenesen igényelhető facsemetéket vagy sövénycserjéket biztosít az önkormányzat azoknak a gödi lakosoknak, akik vállalják, hogy a fiatal növényeket az ingatlanjuk közelében található közterületen elültetik, öt éven át rendszeresen locsolják, gondozzák, s vállalásukat az önkormányzattal kötött együttműködési megállapodás aláírásával is megerősítik.

Az ültetésnél a következő feltételeknek kell teljesülniük:

A fákat

 • a telekhatártól vagy az épülettől legalább 2,5 méterre,
 • a kapubehajtótól legalább 1 méterre,
 • az úttest szélétől legalább 1,5 méterre kell elültetni.

A fák között fajtától függően 4-7 méter távolságot kell tartani.

A cserjéket

 • maximum 1m-es zöldsáv esetén az úttesttől 50cm-re
 • 1m-nél szélesebb zöldsáv esetén az úttesttől legalább 80cm-re

Saroktelek esetében a saroktól 3m-es távolságon belül nem ültethető növény.

A növények kizárólag közterületre kerülhetnek. Egy ingatlantulajdonos maximum 2 fát vagy 15 cserjét igényelhet, de az önkormányzat fenntartja a jogot, hogy ha az ültetés helyszíne vagy a választott fajta bármely okból nem felel meg az előírásoknak, akkor mást javasol, csökkenti a darabszámot, illetve adott esetben elutasíthatja a kérelmet.

Kizáró, illetve módosító tényezők:

 • A korábbi években pozitív elbírálásban részesülő kérelmezők nem igényelhetnek fát
 • olyan ingatlan elé, ahol már található fa, cserje nem igényelhető
 • fa és cserje egyszerre nem igényelhető
 • Föld alatti közművezetékek fölé fa nem ültethető, ilyen esetekben cserje igényelhető
 • Amennyiben az úttest széle és a telekhatár között kevesebb, mint 4m van, csak cserje igényelhető

A fák értéke fajtától függően egyenként mintegy 15-25 ezer, a cserjéké darabonként 1500-2500 forint.

Az ültetési igények bejelentése

Növényeket igényelni 2022. szeptember 25-ig lehet Giczy B. Zsuzsanna főkertésznél a következő elérhetőségeken:

e-mail: fokertesz@god.hu;

Telefon: (06 27) 530-064 (ügyfélfogadási időben)

Kérjük, hogy telefonos igénylésüket lehetőleg e-mailben is erősítsék meg!

Az igénylésnek tartalmaznia kell az igénylő nevét és telefonszámát, illetve a közterület megnevezését, ahová a növényt ültetni szeretnék. E-mailben történő igénylés esetén lehetőség szerint kérünk egy-egy fényképet az ingatlan előtti utcafrontról, valamint a jobb- és baloldali szomszéd előtti területről (személyiségi jogokat nem sértő módon, kerítésig fotózva). A kérelem elbírálása után értesítjük az igénylőket az együttműködési megállapodás aláírásának részleteiről.

A növények kiszállítása

Az önkormányzat az igényelt növényeket házhoz szállítja várhatóan november végéig azokhoz a lakosokhoz, akik a növény gondozásáról az együttműködési megállapodást előzetesen aláírták. Az önkormányzat a szakszerű ültetéshez írásos útmutatót biztosít az igénylőknek. Az ültetés, valamint az ültetéshez szükséges egyéb eszközök (legalább 2 fakaró, kötöző, föld, trágya) beszerzése szintén az ültető feladata.

Igényelhető fafajták:

Attól függően, hogy a fát légvezetékek alá vagy vezetékmentes helyre kívánják-e ültetni, az alábbi fafajták közül lehet választani.

Vezeték alá ültethető fák

 • Pirosvirágú galagonya:3-5 méter magas, kistermetű, lombhullató díszfa. Koronája gömbölyded. Kárminpiros, telt virágai májusban nyílnak. Termése apró és piros, levele apró, 3-5 karéjos, zöld. Talajban nem válogat, napos, meleg fekvést kedvel. Jó várostűrő. Tápanyaggal jól ellátott helyen egyenletesen fejlődik, és dús virágzással hálálja meg.
 • Tűzvörös juhar: 6 méteres maximális magasságot elérő kistermetű fa, vagy nagytermetű cserje. Virága nem jelentős, elsősorban látványos őszi lomszíneződéséért ültetik, mely napos termőhelyen a legszebb, de árnyékos területen is jól fejlődik. Alkalmazkodóképes, tágtűrésű faj.
 • Gömbkőris: 5-6 méter magasra is megnövő, lapított gömbkoronájú fa. Sűrű, szabályos korona és egészséges, mélyzöld lombozat jellemzi, amely ősszel lilásvörösre vagy narancssárgára színeződik. Májusban, lombfakadás idején bugába tömörült, krémfehér, illatos virágokat hoz.
 • Gömb csepleszmeggy: 2,0-2,2 méter magas törzsre oltott gömb koronájú díszfa. Magassága csak a gömb korona növekedésével növekszik, 2-4 méter átmérőig, így a kifejlett fa magassága maximum 6m. Fehér virágai áprilisban nyílnak, levelei ősszel narancssárgára színeződnek. Tolerálja a metszést, de gömb formáját metszés nélkül is évekig megtartja. Nagyon alacsonyan futó légvezetékek alá is ajánlott. Szélessége 3-4 méter.

Kizárólag szabadon álló, vezetékmentes területre ültethető fák

 • Vérszilva: Kifejlett állapotában 8-10 méter magas, talajra nem különösebben igényes, az átlagos földben jól fejlődő, kifejezetten ideális utcafronti díszfa. Különlegessége a bordó tónusú lombozata és tavasszal rózsaszínű virágzata, mely, üdítő színfolt lehet a zöld növények között.

Igényelhető cserjék:

 • Széleslevelű fagyal: sűrűn ágas, felálló habitusú, 3m magasságot is elérő cserje. Fénylő sötétzöld levelei az erős téli fagyokig a bokron maradnak. Krémfehér virága illatos. A nyírást jól tűri, az egyik leggyakrabban használt sövénynövény. Napos vagy félárnyékos helyet kedvel.
 • Mályvacserje: felfele törő ágú, 2-3m magas, könnyen nevelhető cserje. A nyírást jól tűri. Nyár közepétől szeptemberig gazdagon virágzik. Kifejezetten napfénykedvelő, közepes vízigényű növény, mely rövid szárazságot is elvisel.