2021-ben facsemetéket vagy sövénycserjéket igényelhetnek az ingatlantulajdonosok
Ingyenesen igényelhető facsemetéket vagy sövénycserjéket biztosít az önkormányzat azoknak a gödi lakosoknak, akik vállalják, hogy a fiatal növényeket az ingatlanjuk közelében található közterületen elültetik, és három éven át rendszeresen locsolják, gondozzák, s vállalásukat az önkormányzattal kötött együttműködési megállapodás aláírásával is megerősítik.

Az ültetésnél a következő feltételeknek kell teljesülniük:

A fát
• a telekhatártól vagy az épülettől legalább 2,5 méterre,
• a kapubehajtótól legalább 1 méterre,
• az úttest szélétől legalább 1,5 méterre kell elültetni.

A fák között fajtától függően 4-7 méter távolságot kell tartani.

A cserjéket
• maximum 1m-es zöldsáv esetén az úttesttől 50cm-re
• 1m-nél szélesebb zöldsáv esetén az úttesttől legalább 80cm-re
• telekhatártól legalább 1,8m-re lehet ültetni

Saroktelek esetében a saroktól 3m-es távolságon belül nem ültethető növény.

A növények kizárólag közterületre kerülhetnek. Egy ingatlantulajdonos maximum 2 fát vagy 15 cserjét igényelhet, de az önkormányzat fenntartja a jogot, hogy ha az ültetés helyszíne vagy a választott fajta bármely okból nem felel meg az előírásoknak, akkor mást javasol, csökkenti a darabszámot, illetve adott esetben elutasíthatja a kérelmet.

Kizáró, illetve módosító tényezők:
• A 2020-ban pozitív elbírálásban részesülő kérelmezők csak különösen indokolt esetben igényelhetnek fát
• olyan ingatlan elé, ahol már található fa, cserje nem igényelhető
• fa és cserje egyszerre nem igényelhető
• Föld alatti közművezetékek fölé fa nem ültethető, ilyen esetekben cserje igényelhető
• Amennyiben az úttest széle és a telekhatár között kevesebb, mint 4m van, csak cserje igényelhető

A fák értéke fajtától függően egyenként mintegy 10-15 ezer, a cserjéké darabonként 1000-1500 forint.

Az ültetési igények bejelentése

Növényeket igényelni 2021. szeptember 26-ig lehet Giczy B. Zsuzsanna főkertésznél a következő elérhetőségeken:

e-mail: fokertesz@god.hu;
Telefon: (06 27) 530-064 (ügyfélfogadási időben)

Kérjük, hogy telefonos igénylésüket lehetőleg e-mailben is erősítsék meg.

Az igénylésnek tartalmaznia kell az igénylő nevét és telefonszámát, illetve a közterület megnevezését, ahová a növényt ültetni szeretnék. E-mailben történő igénylés esetén lehetőség szerint kérünk egy-egy fényképet az ingatlan előtti utcafrontról, valamint a jobb- és baloldali szomszéd előtti területről (személyiségi jogokat nem sértő módon, kerítésig fotózva). A kérelem elbírálása után értesítjük az igénylőket az együttműködési megállapodás aláírásának részleteiről.

A növények kiszállítása

Az önkormányzat az igényelt növényeket házhoz szállítja várhatóan november közepéig azokhoz a lakosokhoz, akik a növény gondozásáról az együttműködési megállapodást előzetesen aláírták. Az ültetés az igénylő feladata. Az önkormányzat a szakszerű ültetéshez írásos útmutatót biztosít az igénylőknek.

Igényelhető fafajták

Attól függően, hogy a fát légvezetékek alá vagy vezetékmentes helyre kívánják-e ültetni, az alábbi fafajták közül lehet választani.

Vezeték alá ültethető fák

• Pirosvirágú galagonya: 3-5 méter magas, kistermetű, lombhullató díszfa. Koronája gömbölyded. Kárminpiros, telt virágai májusban nyílnak. Termése apró és piros, levele apró, 3-5 karéjos, zöld. Talajban nem válogat, napos, meleg fekvést kedvel. Jó várostűrő. Tápanyaggal jól ellátott helyen egyenletesen fejlődik, és dús virágzással hálálja meg.

• Gömbkőris: 5-6 méter magasra is megnövő, lapított gömbkoronájú fa. Sűrű, szabályos korona és egészséges, mélyzöld lombozat jellemzi, amely ősszel lilásvörösre vagy narancssárgára színeződik. Májusban, lombfakadás idején bugába tömörült, krémfehér, illatos virágokat hoz.

• Gömb csepleszmeggy: 2,0-2,2 méter magas törzsre oltott gömb koronájú díszfa. Magassága csak a gömb korona növekedésével növekszik, 2-4 méter átmérőig, így a kifejlett fa magassága maximum 6m. Fehér virágai áprilisban nyílnak, levelei ősszel narancssárgára színeződnek. Tolerálja a metszést, de gömb formáját metszés nélkül is évekig megtartja. Nagyon alacsonyan futó légvezetékek alá is ajánlott. Szélessége 3-4 méter.

Kizárólag szabadon álló, vezetékmentes területre ültethető fák

• Vérszilva: Kifejlett állapotában 8-10 méter magas, talajra nem különösebben igényes, az átlagos földben jól fejlődő, kifejezetten ideális utcafronti díszfa. Különlegessége a bordó tónusú lombozata és tavasszal rózsaszínű virágzata, mely, üdítő színfolt lehet a zöld növények között.

Igényelhető cserjék

• Széleslevelű fagyal: sűrűn ágas, felálló habitusú, 3m magasságot is elérő cserje. Fénylő sötétzöld levelei az erős téli fagyokig a bokron maradnak. Krémfehér virága illatos. A nyírást jól tűri, az egyik leggyakrabban használt sövénynövény. Napos vagy félárnyékos helyet kedvel.

• Mályvacserje: felfele törő ágú, 2-3m magas, könnyen nevelhető cserje. Nyár közepétől szeptemberig gazdagon virágzik. Kifejezetten napfénykedvelő, közepes vízigényű növény, mely rövid szárazságot is elvisel.

• Mirtuszlonc: 1m magas lomblevelű örökzöld cserje, mely félárnyékos helyen alacsony nyírott vagy nyíratlan sövénynek is alkalmas.